Kezdőlap Belföld Szeptembertől már minden diák ingyenesen kapja a tankönyveket

Szeptembertől már minden diák ingyenesen kapja a tankönyveket

netmed

A 2020/21-es tanévtől már mind az 1,2 millió tanuló ingyenesen kapja a tankönyveket

Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának nyilatkozatából kiderül, hogy az intézkedés érinti az alsó, felső tagozatos általános iskolások és a középiskolások mellett a 13-16. szakképzési évfolyamokra járó tanulókat is.
    Az ingyenes tankönyvellátás kiterjesztése 13,5 milliárd forintba kerül, aminek fedezetét az idei és a jövő évi költségvetés egyaránt tartalmazza. Korábban akár 20-30 ezer forintot is elérhette egy-egy tankönyvcsomag ára, ez az összeg mostantól teljes egészében a családoknál maradhat. A kormány a családtámogatások egyik formájaként tekint a tankönyvellátásra, és fontosnak tartja, hogy egy családbarát országban a gyermekvállalásnál ne merüljön fel szempontként az, hogy a tankönyvek megvásárlása később mekkora költséget jelent.
    Évről évre egyre több pénzt kellett félretenni, egyre drágábbak voltak a tankönyvcsomagok. Ennek okát abban látta, hogy üzleti szempontok uralták a tankönyvpiacot és a rendeléseket. Sokszor 10 milliárdos nagyságrendű profit is előállhatott a külföldi tulajdonú cégeknél, és a privatizáció sorsára jutott a Nemzeti Tankönyvkiadó is.
    A mostani kormány ezzel a szemlélettel teljes mértékben szakítani kívánt tartalmi és formai tekintetben is – hangsúlyozta Rétvári Bence, hozzátéve: az állam újra szerepet vállal a tankönyvek készítésében és kiadásában is.
    Kiemelte, hogy az állami tankönyvek jóval alacsonyabb költséggel készülnek, mint a magánkiadók könyvei, és az ügyintézés is jóval kevesebb adminisztrációt ró az iskolákra, miután az digitális felületeken zajlik. Kiemelt szempont az esélyteremtés is, azaz nem kell mérlegelni, hogy egyik vagy másik tankönyvet azért választják, mert olcsóbb vagy drágább, hanem az iskola, a diákok profiljához lehet igazítani a rendeléseket. A tankönyvek gyártása a szokott menetrend szerint zajlik, és biztosítható lesz, hogy augusztus végére minden iskolába megérkezzenek a teljesen ingyenes tankönyvek.

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek