Kezdőlap Belföld 90 ezer hektáron folytatódik a szúnyogirtás

90 ezer hektáron folytatódik a szúnyogirtás

netmed

A következő napokban 11 térség csaknem 500 településén, több mint 90 ezer hektáron folytatódik az országos szúnyogirtás

A főváros nyolc kerületében, valamint Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyében, a Csepelsziget környékén, illetve Csorna,  a Dunakanyar, Szekszárd és Szolnok térségében kerül sor gyérítésre – közölte Dóka Imre.
    A beavatkozások részletes programja megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.
    A júniusi csapadékos időjárás miatt szinte mindenütt tömegesen vannak jelen a szúnyogok. A középső és nyugati országrészben a lárvatenyészőhelyek mérete csökkent, azonban a Tiszán levonult kisebb áradást követően a folyó mentén továbbra is jelentős területeken képesek szaporodni, ezért ott elhúzódó ártalomra kell számítani. A kifejlett szúnyogok, amennyiben a környezeti feltételek megfelelőek számukra, négy-hat hétig maradnak életben.
    A szakemberek az összefüggő, nagy kiterjedésű tenyészőhelyekre a következő napokban légi úton juttatják ki a lárvák elleni biológiai irtószert. A baktérium által termelt speciális fehérje az alkalmazott dózisban csak a szúnyoglárvákra hat, így közvetlenül a vízi élőhelyeken alkalmazható.
    Ugyanakkor, azokon a településeken, amelyeken már megjelentek a kifejlett szúnyogok, földi járműre rögzített úgynevezett melegködképző vagy permetezőberendezések segítségével irtják a vérszívókat.
  A lakosság is sokat tehet a szúnyogártalom csökkentése érdekében, hiszen egy vízzel teli virágcserépben, madáritatóban százszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek a jelenlegi meleg időben akár egy hét alatt kifejlődhetnek, ezért az itatókban lévő vizet frissíteni kell. A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján olvasható tájékoztató.

Forrás: MTI

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek