Kezdőlap Divat A magas sarkú cipők története

A magas sarkú cipők története

netmed

Mutasd a topánodat, s megmondom, ki vagy!

A tűsarok hatalommal bír a nő lelke felett, lásd Hamupipőke széttáncolt cipellőjét. A nő nem a kényelmes cipőt veszi meg, hanem a 14 centis tűsarkút. Elég egy „jó kis cipőd van” megjegyzés, s máris minden rendben van. Sok nő egy életre beleszeret a magas sarokba és a világért sem tudna lemondani róla, míg mások igencsak alkalmi viseletként tartják számon. Egy azonban biztos: a magas sarkú cipő szexi, vonzó és nagyon dekoratív. Olyasmi, aminek birtoklására a lelke mélyén szinte minden nő vágyik.

A történelem legelső cipellőit a praktikusság ihlette, hiszen az emberek az időjárás viszontagságaitól védték a lábfejüket. Ám a divat sem váratott magára sokáig, hiszen az ókori Rómában „minél magasabb volt a rangja valakinek, annál díszesebb volt a cipője”. A magas sarkú cipő a jómód jelévé vált, férfiemberek is elkezdtek viselni, XIV. Lajos korára pedig a piros tűsarok már a nemesség ismertetőjegye lett. A következő évszázadok a nemek harcát hozták, hiszen a XIX. századig a férfiak is előszeretettel választották ruhatáruk kellékének a magassarkú cipőket, azonban ezt a csatát mégis csak a hölgyek nyerték meg. A magassarkú cipő igazi térhódításáig egészen a második világháború utáni évekig kellett várni, ekkortól a cipők végre elfoglalták méltó helyüket a divatban. A feleségek, anyák a háború miatt inkább a kényelmesebb viseletet választották, a lapos talpú cipőket. A 20. századra a magas sarkú cipő már az abszolút nőiesség szimbóluma.

A velencei kurtizánok fedezték fel először, hogy a magas talp meghosszabbítja, királynőivé magasítja a termetüket. Úgymond tisztességes nő 1553-ban húzott a lábára először hivatalosan magassarkút, ő pedig Medici Katalin volt, II. Henrikkel történő esküvőjekor.

16. századi chopine Velencéből – Rama & the Shoe Museum, Lausanne (Wikipedia.org)

Azt valószínűsítik, hogy a magassarkú cipőt egy ismeretlen olasz mester készítette, némi francia segédlettel.

Ahogy az élet kezdett visszatérni a normális kerékvágásba, az elegancia ismét hódított; a tűsarok az ötvenes évekre divat lett. A hatvanas évek ellenkultúrája nem kedvezett a divat hódításának, a magassarkú cipők visszaszorultak, de a szexiparban töretlen maradt a lendülete. A hetvenes években azt vallották, hogy a nőies láb megformálásához igazán a tűsarok dukál, ezt a lendületet vitték tovább a nyolcvanas évek, ahonnan Madonna vitte magával a következő évtizedbe. Hódítása azóta is töretlen, bár a sarok nagysága a divat szeszélyei alapján változik.

A magas sarkú cipők csak a 19. század végén jöttek vissza a divatba, immár a tömegtermelés és a fogyasztói társadalmak fellendülésével, elsősorban Amerikában, és ezúttal már kizárólag a nők körében. Jelentősen magasított sarkú férfi lábbelik azóta csak olyan speciális „célszerszámként” léteznek, mint a cowboycsizma, vagy a flamencotáncosok kopogó cipője. A női cipők magas sarka ekkoriban még szinte kizárólag hasáb alakú volt, különben nem bírta volna el a ránehezedő testsúlyt.

Aki ezen változtatott, annak a nevét viszont ismerjük: 1955-ben a Christian Dior alkalmazásában dolgozó Roger Vivier cipőtervező találta fel a tűsarkú modellt, az ehhez szükséges stabil anyagtechnikával együtt. A magas sarkú cipő ma ismert formája pedig villámgyorsan népszerű lett, többek között olyan hollywoodi szexszimbólumoknak köszönhetően, mint Marilyn Monroe aki a legenda szerint az egyik sarokból mindig levágott fél centit, hogy szexibb legyen a járása.

Fehér Salvatore Ferragamo tűsarkú

Az elmúlt hatvan évben számtalanszor változott az, hogy épp mennyire volt divatban a magas sarkú cipő, illetve hogy annak épp melyik formái számítottak trendinek. Ezt persze meghatározták a magas sarkút hordó híres személyek is: a fülöp-szigeteki diktátorfeleség, Imelda Marcos például arról volt híres, hogy 3000-nél is több pár ilyen cipőt tartott otthon, a sorozatok és filmek világában Carrie Bradshaw az egyik leghíresebb cipőmániás, a popkultúrában pedig az utóbbi években leginkább Lady Gaga keltett feltűnést a különféle cipőkölteményeivel.

Nem tudom ti hogy vagytok vele de én imádom Carrie Bradshawot! És persze a cipőit is 🙂 Tudtátok hogy már Sarah Jessika Parkernak saját üzlete is van?! Bizony ám.. Washingtonban.   Útjára indította a SJP márkát, így nem csak sikeres színésznőként, de üzletasszonyként is beírta magát a történelembe.  Sarah Jessica Parker újonnan nyílt üzletében többek között megtalálhatóak ruhák, ékszerek, táskák, kiegészítők, és persze minden nő szerelmei, a cipők is – ezek után nem kell aggódni, hiszen mindenki számára elérhető az igazi Carrie Bradshaw stílus! 

LAS VEGAS, NV – APRIL 16: Zappos Couture launches Sarah Jessica Parker’s footwear collection, SJP, with the very special opening of the SJP pop-up boutique at The Shops at Crystals at Aria Las Vegas on April 16, 2015 in Las Vegas, Nevada. (Photo by Denise Truscello/Getty Images for Zappos Couture)

Kép: labelsandfashion

Na de térjünk vissza!

Mi is a magassarkú avagy Stiletto?!

stiletto  vagy tűsarok egy hosszú, vékony, magas sarok általában nők által viselt cipőkön és csizmákon. Nevét a stiletto tőrről kapta, először az 1930-as években. A stiletto sarok magassága általában 6–15 cm között van, de lehet ennél nagyobb is, ha emelt talpú cipőről beszélünk, felfekvő mérete pedig egy centiméternél kisebb. Nem mindegyik vékony magas sarkú cipő fér bele a tűsarkú, vagy stiletto kategóriába. Az eredeti, extrém vékony olasz stílusú tűsarok az 1950-es végén, 1960-as évek legelején szinte teljes hosszúságában 5 mm méretű volt csupán, bár a vége olykor kiszélesedett kicsit. A tömeggyártásában bekövetkezett változásoknak köszönhetően a tűsarkú cipők sarkai általában öntött műanyagból készültek, egy belső fémcső erősítéssel. A tűsarok tömeggyártásának kialakulása mellett szükséges volt a talpmerevítő bevezetése, amely nélkül a sarok és a talp találkozásánál eltört volna a lábbeli. Ez a kemény, edzett acélból készült alkatrész biztosította a lábbeli mechanikai ellenálló képességét. Másfelől a korábban kizárólagosan használatos szegezett, illetve varrott technológiáját a talpnak felváltotta a ragasztott technológia. A stiletto viselésének előnye, hogy optikailag hosszítja és karcsúsítja a lábakat, kisebbnek tűnik benne a lábfej és növeli a testmagasságot. Ezen felül javítja a testtartást,mert csak egyenes törzzsel lehet benne biztonságosan közlekedni. Ezáltal a tűsarkú viselője magabiztosabbnak tűnik.

Magassarkúban járni nem egyszerű feladat – főleg, ha hatalmas tűsarkakról van szó. Szokták javasolni, hogy aki ilyen lábbelit szeretne viselni, előtte gyakoroljon – és ez tényleg nem hülyeség, ugyanis gyakorlás nélkül csetlés-botlás lehet a vége. Az alábbi videó is a legnagyobb és legviccesebb eséseket gyűjtötte össze, amelyet a magassarkú okozott. Lányok, aki nem tud benne járni, hanyagolja…

A magas sarkak megszédítik a nőket és beindítják a férfiak fantáziáját. Varázslatosak és nélkülözhetetlenül praktikusak vagy épp kényelmetlenek.

Forrás: HighHeelsMagazine.net

0 hozzászólás
1

Kapcsolódó cikkek