Kezdőlap Belföld A magyar-német összefogás nélkül Európa erőtlenebb lenne

A magyar-német összefogás nélkül Európa erőtlenebb lenne

netmed

A magyarok és a németek összefogása nélkül Európa szegényebb, erőtlenebb lenne – hangsúlyozta a honvédelmi államtitkár a német egység napja alkalmából tartott megemlékezésen szombaton, Budapesten.

Szabó István úgy fogalmazott: “mindig tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy egy Európa létezik. Hittünk, hiszünk benne, hogy Európa erős otthon marad az európaiaknak”.
Az 1989 szeptember 10-i határnyitás az egész keleti blokkban mérföldkő volt a szabadsághoz és a demokráciához vezető úton. 1989-ben, amikor Magyarország megnyitotta Ausztriával közös határát a keletnémet állampolgárok előtt tudták, egy addig “elképzelhetetlen, hatalmas változás kapujában állunk” – fogalmazott az államtitkár. Óriási bátorság kellett a határnyitáshoz akkor, amikor több 10 ezer szovjet katona állomásozott Magyarországon és tartotta megszállás alatt az országot.

Budapest, 2020. október 3. Johannes Haindl, Németország budapesti nagykövete, Szabó István honvédelmi államtitkár, Mudra József ezredes, a HM vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyõrség Dandár megbízott dandárparancsnoka, Uwe Zvonar vezérkari alezredes, a Németországi Szövetségi Köztársaság védelmi attaséja, Gróf Albert ezredes, a HM Nemzetközi Együttmûködési Fõosztály osztályvezetõje, Kovács Imre nyugállományú ezredes, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség magyarországi megbízottja és Aulechla József ezredes, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyõrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóság igazgatója (b-j) a német újraegyesítés 30. évfordulója, a német egység napja alkalmából tartott megemlékezésen a Stefánia Palota kertjében 2020. október 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Szabó István szerint 1989 eseményei közelebb hozták egymáshoz Európa népeit. A berlini fal leomlása volt a kelet-európai rendszerváltások, Európa újra egyesülésének dicsőséges csúcspontja. Az államtitkár kitért arra is, hogy Németország és Magyarország számos területen, így katonai téren is megtalálta az együttműködés lehetőségét. Példaként említette a 11 évvel ezelőtt kezdett afganisztáni szerepvállalást, amelyben a német és magyar katonák közösen küzdöttek, küzdenek a béke megteremtéséért. Szabó István beszédében köszönetet mondott a német hadsereg (Bundeswehr) támogatásáért is, többek között a Magyarország által kezdeményezett közép-európai többnemzeti hadosztály parancsnokságban nyújtott mentori tevékenységéért. A Magyar Honvédség szárazföldi haderőnemének erősítésére idén érkeztek meg a Leopard típusú harckocsik, a honvédelmi tárca haderőfejlesztési programjának részeként pedig önjáró lövegeket is vásároltak a német Krauss-Maffei Wegmann cégtől. Magyarország az első NATO és EU-tagország, amely a düsseldorfi székhelyű cég új termékével Lynx harcjárművekkel modernizálja a haderejét 2022-től.
Szabó István bízik benne, hogy a két ország közötti katonai és diplomáciai kapcsolatok a jövőben is sikeresek lesznek.

Budapest, 2020. október 3. Szabó István honvédelmi államtitkár beszédet mond a német újraegyesítés 30. évfordulója, a német egység napja alkalmából tartott megemlékezésen a Stefánia Palota kertjében 2020. október 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Az október 3-i német nemzeti ünnepen tartott megemlékezést a Stefánia Palota kertjében rendezték. Ott, ahol az első keletnémet szabad választások után – 1990 nyarán – a három ország honvédelmi minisztere: a Német Demokratikus Köztársaságot képviselő Rainer Eppelmann, Gerhard Stoltenberg a Német Szövetségi Köztársaságból és Für Lajos akkori magyar honvédelmi miniszter két fát ültetett. Ennek szimbolikus üzenete volt, hogy mire az egymástól pár lépésnyire ültetett fák lombkoronája összeér, addigra a német újraegyesítés is meg fog történni. Az újraegyesítés 1990. október 3-án valósult meg. A 30 évvel ezelőtt ültetett fákban nemcsak a múlt emlékeit, a reményt látja, hanem a békét, az összetartozást, a nagyszerű jövőt is.

Budapest, 2020. október 3. Johannes Haindl, Németország budapesti nagykövete beszédet mond a német újraegyesítés 30. évfordulója, a német egység napja alkalmából tartott megemlékezésen a Stefánia Palota kertjében 2020. október 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Johannes Haindl, Németország budapesti nagykövete kiemelte: Németország a mai napig hálával tartozik Magyarországnak. Az európai keretek nélkül és mindenekelőtt Magyarország 1989-es határnyitása nélkül nem sikerülhetett volna az újraegyesítés, sőt még nem is gondolhattak volna rá komolyan – mondta a nagykövet.
A nagykövet azt is mondta: a két fa nemcsak a két német államot szimbolizálja, hanem Magyarországot és Németországot is, amelyeket számos kétoldalú kapcsolat fűz szorosan egymáshoz. Ezen felül úgy tekintik, a két fa lombkoronája az Európai Uniót is szimbolizálja. Az egyes nemzetállamok önmagukban már nem tudnak megfelelni a nagy globális kihívásoknak, minden eddiginél rá vannak utalva az EU stabilitására.

Budapest, 2020. október 3. Johannes Haindl, Németország budapesti nagykövete (b) és Szabó István honvédelmi államtitkár (b2) a német újraegyesítés 30. évfordulója, a német egység napja alkalmából tartott megemlékezésen a Stefánia Palota kertjében 2020. október 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek