Kezdőlap Belföld VEZÉRCIKK | A média manipulatív hatása

VEZÉRCIKK | A média manipulatív hatása

netmed

Sokan feltehetik a kérdést, ugyan mi szükség még egy hírportálra? Ahhoz, hogy a NetMediator létjogosultságát megfogalmazzuk, először meg kell vizsgálnunk milyen hírportálra van szükségük az embereknek, minek van hírértéke? Szakmai szempontból, szomorú tényként kell elfogadnunk, hogy komoly HÍRÉRTÉKE elsősorban a NEGATÍV HÍREKNEK van! Katasztrófa, robbanás, baleset, rablás, gyilkosság, csalás stb. De vajon miért a negatív és rossz hírek érdeklik az embereket? Ennek pszichológiai oka van: szerencsésnek akarjuk érezni magunkat, hogy nem velünk történnek rossz dolgok! Természetesen megrendelünk mások fájdalmán és mélyen együtt érzünk velük, de – tisztelet a kivételnek – a sajnálkozáson túl az emberek többsége semmit nem tesz a másokért. Ezért a Netmediátor szerkesztősége elsősorban azt tűzte ki célul, hogy TÖBBNYIRE pozitív hangvételű cikkek jelennek meg portálunkon, melyek talán pozitív cselekedetekre buzdítják majd az olvasóinkat.

ÉRTÉKTEREMTÉS egy elértéktelenedő világban

Úgy mondják: az értelmiségi lét alapeleme a vitatkozás. Vajon véleményformáló-e a média? Az elmúlt évtizedekben számos írás, elemzés foglalkozott a média természetével, feladatával, jogaival és azok határaival, sajtóetikai kérdésekkel, politikai közéletre tett hatásaival, tulajdonosi kérdéseivel és azzal, hogy mindezek miért fontosak a média függetlenségének, illetve objektivitásának vizsgálatakor és megítélésekor. Kezdetben azt gondolták, hogy az emberek politikai és egyéb szempontokból szabadon manipulálhatók, aztán a médiakutatások során rájöttek, hogy az emberek leginkább a már korábban kialakított nézeteiket igyekeznek alátámasztani. Ugyanakkor tény, hogy a média olyan erőteljesen befolyásolja az állampolgárok véleményét, hogy el tudja dönteni még a választások sorsát is! A MÉDIA BIRTOKLÁSA = A KÖZVÉLEMÉNY BEFOLYÁSOLÁSA!

Ha tehát a MÉDIA ilyen hatalom, akkor az irányítók képesek a hatalmukkal élni és visszaélni is. A média ereje kizárólag azon múlik, hogy az objektív hírtovábbításon túl, milyen manipulatív eszközökkel és milyen időzítéssel szól táborához. Az elektronikus sajtó birtoklásáért ádáz harc folyik a mindenkori hatalom és az ellenzék között, többnyire az olvasók rovására.  A média is jórészt a manipulációra épít. Ugyanez tapasztalható a közéletben, a politikában, sőt mi több a gazdaságban is. Közhely, de igaz, hogy a féligazság veszélyesebb a szemenszedett hazugságnál is, mert a hihetőség jegyeit hordozza. A manipuláció kérdéskörével a továbbiakban egy cikksorozatban foglalkozunk, melynek során megvizsgáljuk többek között pszichológia, szociológiai, pedagógiai, marketing és etikai szempontból is. <link ide lesz beszúrva> Miért van erre szükség? Mert a manipuláció mindenféle fajtájának tetten érése a szabad gondolkodás alapja!

Mert ez a NetMediátor célkitűzése. A szabad gondolkodásra való ösztönzés! Ahhoz, hogy ez elérhető legyen, a portálunknak politikailag is semlegesnek kell maradnia. Ennek függvényében a politikai témájú cikkek háttérbe szorulnak hírportálunkon, csak elenyésző mértékben jelennek meg. Hiszünk abban, hogy az élet összetettségének felismerése segíti az objektív véleményalkotást. Hiszünk abba, hogy:

a szabad gondolkodás ÉRTÉK A VILÁGBAN!

Korunk a kételkedések kora, a legtöbb ember mégis határozott véleményt alkot olyan dolgok felől is, amelyekről igazából fogalma sincs. Vajon miért? A válasz egyfelől az emberi természet biztonság utáni vágyában keresendő. Nap mint nap több ezer inger, információ ér minket, amelyeknek kb. 90 %-át tudatosan még csak fel sem fogjuk. Nyugalmi állapotra törekvő szervezetünk a minket ért ingerek gyors feldolgozására törekszik. Ennek megfelelően igyekszünk minden kérdést gyorsan
megválaszolni, még akkor is, ha nincs elég információ a birtokunkban. Másrészről az emberi természet képes rá, hogy élete során sokkal több jó döntést hozzon, mint rosszat (nem felejtve persze, hogy egyetlen rossz döntés egy egész életet
tönkretehet) így az empirikus (tapasztalati úton szerzett) ismereteink azt sugallják helyes az értékítéletünk. Ezért van annyi „lépcsőházi gondolkodó,” akik saját véleményüket, úgy hirdetik, mintha örök érvényű igazságok lennének.

Az ember hajlamos arra, hogy ha valamely dolgot annak komplexitása révén nem ért meg egyből, megpróbálja felfogóképességének arányában leegyszerűsíteni, ahelyett, hogy tovább gondolkodna. Nagyon erős bennünk a kényszer, hogy mindent a lehető legegyszerűbben fogjunk fel. Azonban, ha elveszítjük a gondolkodásra való hajlamunkat, csak még inkább ki leszünk szolgáltatva ennek a világnak és a manipulációnak. Ha nem ismerjük fel az élet összetettségének csodáját, óhatatlanul nem fogjuk felismerni saját életünk összefüggéseit sem. Ha azonban eljutunk oda (vagy legalább úton vagyunk), hogy önmagunk helyét és szerepét felismerjük/megtaláljuk a világban, akkor talán rájövünk, hogy minden összefügg. Ha jobb világban akarunk élni, tennünk kell érte! Ahogy minden egyes ember bűne hatással van más emberekre, úgy a jó cselekedeteknek is lesznek haszonélvezői.

Portálunk fő célkitűzése tehát végső soron ebben a Bibliai textusban nyer értelmet: 

„Ha valaki tehetne jót, de nem teszi, bűne az annak!”

Szent Biblia, Jakab 4, 17

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek