Kezdőlap Érdekességek A titokzatos Tűzgömb

A titokzatos Tűzgömb

netmed

Egy befagyott amerikai tóba betört „tűzgömb” meteorit olyan „érintetlen” szerves vegyületeket tartalmaz, amelyek fényt deríthetnek az élet eredetére.

A tűzgömb olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitudot , vagyis a Vénusz fényességét.  A Föld légkörébe érkező meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek.

A tudósok felfedeztek egy meteoritot, amely 2018. január 16-án megdöbbentette a világot, amikor fellángolt az égen, és egy befagyott tóba zuhant Michiganben. A hat láb széles szikla megvilágította az eget, miközben 30 000 km / h sebességgel utazott. Az esemény felvételei világszerte terjedtek.  (videó a cikkünk végén)

A meteorit egy darabja a Longway Planetáriumban, Flintben, Michiganben. 
A tudósok ma már tudják, hogy szerves vegyületeket tartalmaz 

A töredékeket gyorsan felkutatták és átadták azoknak a tudósoknak, akik ma már tudják, hogy az élet létrehozásának néhány kulcsfontosságú összetevőjét tartalmazza. Úgynevezett „szerves vegyületeket” találtak, ezek a széntartalmú molekulák alkotják az aminosavak, zsírok, DNS és más biológiai anyagok gerincét. Ezeknek a nyersanyagoknak az űrsziklán való felfedezése azt jelenti, hogy több milliárd évvel ezelőtt egy nagyobb, de hasonló meteorit landolt a Földön, és magával hozta ezeket a szerves vegyületeket, és végül lehetővé tette az élet virágzását.

Meteoritvadász, Robert Ward, a meteorittal a Strawberry Lake-n

Philipp Heck, a chicagói Field Museum kurátora, amely elemezte a sziklát, azt mondja: “Az ilyen típusú szerves vegyületeket valószínűleg meteoritok juttatták a Föld korai részére, és hozzájárulhattak az élet összetevőihez.” Míg a tudósok tudják, hogy a szénalapú vegyületek szerepet játszottak a Föld életének fejlődésében, eredetük rejtély marad. Egyes elméletek azt mondják, hogy a Föld mélyén kibújtak, míg mások azt vitatják, hogy meteoritok révén valószínűleg egy másik világból érkeztek bolygónkra. 

Todd Slisher csillagász 

Úgy gondolják, hogy a kőzet nem magában az életben rejlik, hanem olyan anyagokban, amelyek megfelelő körülmények mellett életet teremthetnek. A tudósok hasznot húztak az eseményt követő nyilvános furore-ból, a kőzettöredékeket gyorsan felkutatták és visszaszerezték. Ez a meteorit azért különleges, mert egy befagyott tóra esett és gyorsan helyreállt. Nagyon tiszta volt – mondja Dr. Heck. “Láthattuk, hogy az ásványi anyagokat nem változtatták meg, és később kiderült, hogy a földönkívüli szerves vegyületek gazdag listáját tartalmazzák.”

Forrás: dailymail.co

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek