Kezdőlap Belföld Átadták a Ságvár és Som közötti kerékpárutat

Átadták a Ságvár és Som közötti kerékpárutat

netmed

Átadták szerdán a Somogy megyei Ságvár és Som közötti kerékpárutat, amely 627 millió forintos beruházással, a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) 500 millió forintos támogatásával épült meg.

A Ságváron rendezett ünnepélyes átadón Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: 2014 és 2020 között több mint 200 milliárd forintot fordítanak kerékpáros fejlesztésekre országszerte.
2010 óta több mint 1300 kilométer új kerékpáros útvonalat fejlesztettek Magyarországon – tette hozzá.
Országosan több mint 9000 kilométer kerékpározásra ajánlott létesítmény található, nagyrészt kerékpározásra kijelölt út, és mintegy 4000 kilométer önálló kerékpárút vagy gyalog- és kerékpárút szolgálja ki a biciklizőket.

Ságvár, 2020. szeptember 9. Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a Ságvár és Som között megépült 5,6 kilométeres kerékpárút átadásán Ságváron 2020. szeptember 9-én. MTI/Varga György


Somogy megyében a Top támogatásával több mint 4,7 milliárd forintért mintegy 104 kilométer hosszon fejlődik a kerékpáros infrastruktúra, köztük a kaposvári közbringarendszer kialakítása .
Szintén uniós társfinanszírozással valósul meg a Szántód-Kőröshegy-Kereki, a Fonyód-Buzsák-Csisztafürdő-Somogyvámos és a Balatonberény-Balatonszentgyörgy-Vörs közötti kerékpárút kiépítése, korszerűsítése. Az idén folytatódott a Balatoni Bringakör megújítása is, amihez csatlakozik a most elkészült Ságvár-Som szakasz; a tó déli partján, Balatonakarattyától Balatonberényig mindenütt zajlik az előkészítés.
Az államtitkár beszámolt arról is, hogy megkezdődött a Budapest-Balaton összeköttetés építése, nyáron elkészült az Eger-Egerszalók közötti kerékpárút és a Tisza-tó körbejárhatóságát biztosító bicikliút befejező szakasza Tiszafüred és Poroszló között.

Ságvár, 2020. szeptember 9. A Ságvár és Som között megépült 5,6 kilométeres kerékpárút az átadás napján, 2020. szeptember 9-én. MTI/Varga György


Mosóczi László közölte azt is, augusztusban elkészült a Siófokot Dombóváron keresztül Péccsel összekötő turisztikai kerékpáros fejlesztés tanulmányterve.
Hangsúlyozta, hogy az ITM a kerékpározás infrastrukturális feltételeinek jobbításával a továbbiakban is támogatja a közlekedés zöldítését.
A meglévő hálózat bővítésével belátható időn belül 6000 kilométer önálló kerékpáros létesítmény lesz Magyarországon. A teljes kerékpározható hálózat, a kiépített kerékpárutak és kijelölt kerékpáros útvonalak hossza 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert.
Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője többek között arról beszélt, hogy a kerékpárút újabb összeköttetést jelent két település 2700 lakosa számára.
Kecskés Gábor (Fidesz-KDNP), Ságvár polgármestere közölte: a Siófok-Ságvár kerékpárút folytatásaként a Vértes-Út Kft. kivitelezésében elkészült, 5,6 kilométer hosszú szakasz megépítéséhez a két település önkormányzata hitelből 72, illetve 55 millió forinttal járult hozzá.

Forrás: MTI

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek