Kezdőlap Belföld Együttműködik a Katolikus Szeretetszolgálat és a Szent Ferenc kórház

Együttműködik a Katolikus Szeretetszolgálat és a Szent Ferenc kórház

netmed

A koronavírus-járvány újabb hullámának járványügyi megelőzése érdekében együttműködési megállapodást kötött egymással szerdán a Katolikus Szeretetszolgálat és az  Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregáció által fenntartott Budapesti Szent Ferenc Kórház.

A megállapodás keretében a katolikus fenntartású szociális intézményhálózat innovatív, a kötelező járványügyi intézkedéseken felüli, biztonságosabb eljárásrendet vezet be.
Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár példamutatónak nevezte a megállapodást. A magyar kormány egyértelmű törekvése, hogy az ország működőképességét fenntartsák, úgy, hogy közben kiemelt figyelmet fordítanak a legveszélyeztetettebbekre: az idősekre.
Az országban 100 ezer ember él 1600 – mások mellett időseket, fogyatékossággal élőket, szenvedélybetegeket gondozó – intézményben. Ezek fenntartása és működtetése kiemelt figyelmet igényel, azokban különös szabályok – intézmény-elhagyási és látogatási tilalom – léptek életbe.
Számukra márciustól majdnem 43 millió maszkot, több mint 10 millió kesztyűt és 160 ezer liter fertőtlenítőszert biztosítottak. Az intézményrendszer felkészült a vírushelyzetre.
A katolikus egyház és a magyar állam között immár tíz éve tart az a “természetes együttműködés”, amely azt segíti, hogy a közfeladatok ellátásában az egyház minél nagyobb szerepet vállaljon.
Az elmúlt tíz évben a szociális szakellátás területén 15 százalékról 25 százalékra, a gyermekvédelemben pedig 7 százalékról 60 százalékra nőtt az egyházi fenntartói arány. Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, győri megyés püspök az egymás iránti felelősségvállalás fontosságát hangsúlyozta. “A vallásos ember ezt keresztény lelkületéből fakadóan is fontosnak tartja”.
Veres András szavai szerint a megállapodás megerősíti a korábbi a két katolikus intézmény eddigi együttműködését. Rögzítette, hogy mindnyájunk felelőssége a koronavírus-járvány elleni küzdelem. Egyúttal azt reméli, hogy a megállapodás más intézmények számára is példa lehet.
Vajda Norbert, a több mint ezer idős emberről gondoskodó, idén 70 éves Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója arról beszélt, hogy intézményeik a megállapodás értelmében specifikus tanácsokat kapnak eljárásrendjeik még biztonságosabbá tételéhez. Attól azt várják, hogy a fertőzések megelőzése még sikeresebb legyen, ugyanakkor a koronavírusos esetek megjelenése esetén jobb eséllyel tudják megfékezni annak terjedését.
Toldy-Schedel Emil, Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója a megelőzés fontosságát hangsúlyozva azt mondta, hogy olyan társadalmi csoportokért is felelősek, akik nem feltétlenül jelennek meg a kórházban. Felelősségüknek nevezte továbbá, hogy a különösen sérülékeny csoportoknak – köztük a katolikus szociális intézményekben élőknek – minden segítséget megadjanak és átadják a koronavírussal kapcsolatos tudásukat a partnerintézményeknek. “Magyarországon technikailag felkészülten állunk a járvány előtt, de az embereken nagyon sok múlik”

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek