Kezdőlap Belföld Elrajtolt a Bodrogon először megrendezett PET Kupa

Elrajtolt a Bodrogon először megrendezett PET Kupa

netmed

Sárospatakról indulva csütörtökön elkezdődött az első bodrogi PET Kupa, amelynek résztvevői Tokajig tisztítják meg a folyót a hulladéktól, az akció vasárnap zárul.

A sárospataki rajtál tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára elmondta: a kormány februárban döntött a klíma- és akcióvédelmi programról, amelynek egyik fontos célja a folyók megtisztítása a külföldről érkező hulladéktól, valamint az árterek, a vízfolyások partjainak mentesítése az illegálisan lerakott szeméttől.

Budapest, 2020. szeptember 10. Önkéntesek vízre bocsátanak egy hajót az elsõ bodrogi PET Kupa megnyitója után Sárospatakon, a Bodrog partján 2020. szeptember 10-én. A résztvevõk Tokajig tisztítják meg a folyót a hulladéktól, az akció szeptember 13-án zárul. MTI/Vajda János


A tapasztalatok szerint a kisebb vízfolyások mellé jellemzően bontási törmeléket, kommunális hulladékot, gumiabroncsokat és trágyát szoktak elhelyezni az emberek. Kitért arra is, hogy komolyan terheli folyóinkat, patakjainkat a határokon túli – jellemzően illegális – lerakókból származó hulladék is, amely ellen régóta szélmalomharcot folytatnak a hazai szakemberek. Munkájuk hatékonyabbá tétele érdekében tavaly ősszel Vásárosnaménynál egy hulladékgyűjtő pontot hoztak létre, ahol elsősorban a Tiszán leúszó PET-palackokat és fauszadékot gyűjtik össze.
Az eddig eltávolított mintegy háromezer köbméter uszadék és hulladék 16 százaléka – mintegy ötszáz köbméter – kommunális. A Tiszán szerzett tapasztalatok mintájára 2020-ban Alsóberecki mellett elindult egy mintaprojektjük a Bodrogon is. Ennek eredményeként ötven köbméter uszadékkal keveredett települési hulladékot szedtek ki a folyóból, amiből 15 köbmétert tudtak újrahasznosítani. Véleménye szerint a PET Kupa nemcsak figyelemfelhívó kampányt folytat, valamint tisztábbá teszi folyóinkat, de új ötleteket is megfogalmaz az összegyűjtött hulladék újrahasznosítására – tette hozzá Boros Anita.

Budapest, 2020. szeptember 10. Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelõs kormánybiztos (k) beszédet mond, mellette Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelõs államtitkára és Aros János polgármester az elsõ bodrogi PET Kupa megnyitóján Sárospatakon, a Bodrog partján 2020. szeptember 10-én. A résztvevõk Tokajig tisztítják meg a folyót a hulladéktól, az akció szeptember 13-án zárul. MTI/Vajda János


Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, hogy kevesen tettek annyit a környezetvédelmi szemléletformálásért hazánkban, mint a PET Kupa szervezői. Rendezvényeiket úgy bonyolítják le, hogy a résztvevők szórakozva gyűjtik össze a hulladékot a legnehezebb ártéri helyekről is. A Bodrogon különösen fontos ez, ahol a kajak-kenu szövetséggel közös vízi turisztikai bázisokat alakítanak ki és a nyaralóhajózás is elkezdődött a folyón, vagyis építeni szeretnének a vízi turizmusra. Megemlítette azt is, hogy közös projektjük eredményeként PET-palackokból készült lebegő kikötőket tudtak elhelyezni a Tisza több pontján.
Aros János, Sárospatak polgármestere arról beszélt, hogy a helyi önkormányzat, az iskolások és civilek is folyamatosan igyekeznek kivenni részüket a Bodrog tisztán tartásából. A PET Kupa szemléletformálásának a város lakói is részesei lehettek már, hiszen önkénteseik tavaly több száz iskolás gyereket mozgattak meg látványos és szórakoztató programjaik segítségével.
Molnár Attila Dávid, a PET Kupa egyik főszervezője és ötletgazdája azt hangsúlyozta, hogy mozgalmuk a világon az egyetlen, amely a hulladékkal harcol a hulladék ellen, hiszen például a csapatok gyűjtőhajói is részben PET-palackokból készülnek. Egyik partnerük, a Zöld Kör tagjai évek óta tisztítják a Bodrogot, a mostani bodrogi PET Kupa az ő munkájukat emeli új szintre. Megemlítette azt is, hogy a kormányzattal jó kapcsolatot alakítottak ki, az ITM-nek köszönhetően például egy gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajót is sikerült beszerezniük.

Forrás: MTI

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek