Kezdőlap Belföld Ha a V4-ek tudnak együtt növekedni, befolyásos szereplői lesznek az európai politikának

Ha a V4-ek tudnak együtt növekedni, befolyásos szereplői lesznek az európai politikának

netmed

A visegrádi négyeknek (V4) meg kell próbálniuk együtt növekedni, erősödni, mert ha erre képesek, akkor lesz közép-európai szereplője a világgazdaságnak és a világpolitikának, valamint befolyásos szereplője az európai politikának – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a lengyelországi R4S vállalat budapesti üzletfiók-megnyitóján.

A kormányfő a public affairs és public relation tevékenységre specializálódott cég rendezvényén felhívta a figyelmet arra, hogy a Németország és a V4-ek (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolat gyorsabban nő, mint a német-kínai.
Ez alátámasztja azt, hogy “itt van a dinamika, itt van a jövő, itt van a növekedés”, és ezt a pillanatot a V4-eknek meg kell ragadniuk.
A miniszterelnök arra is kitért, hogy a politikában és a kultúrában jó a magyar-lengyel együttműködés, de a gazdasági kapcsolatok rendkívül szegényesek, aminek szerinte alapvetően az az oka, hogy a két nemzet nem beszéli egymás nyelvét.
A magyarok nem tanulnak lengyelül, magyarul tanulni “elég reménytelen kísérlet”, “oroszul nem akarunk beszélni, az már volt”, “ők németül sem akarnak”, így marad az angol – fogalmazott, hozzátéve, hogy a magyar és a lengyel üzleti élet elitjének előbb-utóbb angol nyelven kell felépítenie a politikaihoz hasonló szoros kapcsolatrendszert.

Budapest, 2020. október 8. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a public affairs és public relation tevékenységre specializálódott lengyel R4S vállalat budapesti üzletfiók-megnyitóján a Four Seasons szállóban 2020. október 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Örömét fejezte ki az R4S magyarországi megjelenése miatt, reméli ugyanis, hogy a vállalat létre fogja ezt hozni például tanácsadói munkájával.
A személyes gazdasági kapcsolatokra nagy szükség van, mert “a most zajló játszma tétje nagy”.
Ugyanis az orosz és a német világ közötti térséget vagy az itt élő népek szervezik meg közösen, vagy valaki más fogja, és jelentkező mindig van rá.
A “miből akarunk megélni” kérdésére a nyugat-európaiak azt felelik, hitelből, a közép-európaiak viszont azt, hogy munkából.
“Ha a V4-ek ezt a választ meg tudják formulázni, akkor akármilyen válságok is ütik fel a fejüket az európai gazdaságban, a V4 sikeres lesz”.
A “hogyan akarunk élni” kérdésére is más a nyugat- és a közép-európai válasz, de a nyugatiak úgy érzik, most még olyan erőfölényben vannak, hogy megadhatják a választ erre a kérdésre a közép-európaiak helyett.
Értékelése szerint “kétségkívül van egy intellektuális elnyomási kísérlet ma Európában”, amelyet a migráción, a sajtószabadság- és jogállamiság-vitákon keresztül nyomon lehet követni.
És “ha mi nem fogunk össze, és nem mondjuk együtt, hogy mi úgy akarunk élni, ahogyan az következik a lengyel meg a magyar történelemből, ha nem mondjuk ki világosan, hogy meg akarjuk őrizni nemzeti alapon a kultúránkat, az ország etnikai összetételét (…), hogy a nemzetet és a családot tekintjük a jövő alapjának”, akkor mások fogják megmondani, hogyan éljünk másképpen.
Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy van közös közép-európai válasz a miből és a hogyan éljünk kérdésére is, és ha megszervezik magukat és ezt együtt képviselik, akkor képesek lesznek ezt megvalósítani, és a térség marad a világgazdaság legdinamikusabban fejlődő régiója.
A miniszterelnök szavait azzal zárta: a magyaroknak azt tudomásul kell venniük, hogy ha Közép-Európa megszervezésében részt akarnak venni, akkor egy “lengyel zászlóshajó” körül kell elrendeződni, a lengyeleknek pedig vállalniuk kell az ebből fakadó felelősséget, mégpedig úgy, hogy az erejükből jusson egész Közép-Európának.

Forrás: MTI

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek