Kezdőlap Belföld Kézműves sörök sikere a magyar piacon

Kézműves sörök sikere a magyar piacon

netmed

Egyre jelentősebb a magyar kézműves sörök jelenléte a piacon – mondta Rákossy Balázs a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a Belatiny Sörmanufaktúra avatásán.

A kézműves sörök iránti kereslet az elmúlt 10-15 évben jelentősen megnövekedett Magyarországon, a 26-39 év közti, felsőfokú végzettségű férfiak és nők fogyasztják ezeket leginkább.
    A magyar sörkultúra erősödése a nagyipari, prémium és minőségi kézműves söröknek egyaránt köszönhető. A járvány kitörése előtt Magyarországon több mint 6,2 millió hektoliter sör fogyott évente, melyből egyre nagyobb mennyiséget foglaltak el a kisüzemi sörök. Az alternatív sörfőzdék elterjedése annak is köszönhető, hogy a kormány igyekezett mindent megtenni  a házi sörfőzés legális kereteinek biztosítására, miközben az adócsökkentéssel is igyekezett vonzóvá tenni a tevékenységet a termelők számára. Bevezették azt, hogy a vendéglátóhelyeken legalább 20 százaléknyi kisüzemi csapolt sört kelljen tartani a terméklistán, a jövedéki adókedvezmény pedig 200 ezer hektoliteres termelésig speciális, kedvező adózást tesz lehetővé. A meghatározó 30 magyar kézműves sörfőzde összességében több mint háromszorosára növelte árbevételét az elmúlt években. Bár a hárommilliárd forintos árbevételük mindössze két százalékát adja a nagy multinacionális gyártókénak, néhány éve ez az arány csak 0,2 százalék volt.
    Az élelmiszeriparon belül egyre jelentősebb a söripar. A koronavírus-járványt megelőzően a forgalmi adóból a söripar befizetései 25 százalékkal 26,8 milliárd forintra nőttek, az adók és a járulékok pedig összesen 77 milliárd forinttal járultak hozzá a költségvetés finanszírozásához. Titonelli Péter, a Belatiny Sörmanufaktúra ügyvezetőjének tájékoztatása szerint a mintegy félmilliárd forintos beruházás 45 százalékos Ginop-forrás (Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program) igénybevételével épült. A 400 négyzetméteres épületben éves szinten körülbelül 400 ezer liter sört tudnak előállítani, és hatféle sört gyártanak majd.

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek