Kezdőlap Belföld Kihalás szélére sodródott Zsiráfok születtek

Kihalás szélére sodródott Zsiráfok születtek

netmed

Rothscild-zsiráf született a Nyíregyházi Állatparkban. Már kevesebb, mint 1500 él csak a világban.

Az egy hónapja született kanca világra jövetelét eddig titkolta a park, a látogatók azonban meglesték, amikor a gondozók cumisüvegből etetik.
    A kis nőstény, amely a tizedik, Nyíregyházán született Rothscild-zsiráf, 210 centiméter magas és naponta öt liter tehéntejet fogyaszt el.

Hegedüs József állatgondozó cumisüvegből, tehéntejjel etet egy egyhónapos, 210 centiméter magas Rothschild-zsiráfborjút a Nyíregyházi Állatpark zsiráfházában. MTI/Balázs Attila

    A Nyíregyházi Állatparkban közel húsz éve tartanak zsiráfokat. Ritkán előfordul, hogy egy-egy fiatal anya még nem tudja, hogyan kell gondozni a borját, de a gondozóknak nagy rutinjuk van a zsiráfborjak gondozásában és mesterséges táplálásában. A Jubileum névre keresztelt kanca sorrendben már a tizedik itt született zsiráf.
    Mintázatuk és afrikai élőhelyük alapján a zsiráfok kilenc alfaját különítik el. A Nyíregyházán is tartott alfaj a zoológusként is elismert híres bankár, Walter Rothschild (1868-1937) után kapta nevét. Eredetileg Ugandában, Kenyában és Dél-Szudánban őshonos, ezért Uganda-zsiráfnak is szokták nevezni.

Nyíregyházán közel húsz éve nevelnek Rothschild-zsiráfokat és előfordul, hogy egy-egy fiatal anya eleinte nem tudja gondozni borját, ezért a park munkatársai már rutinnal rendelkeznek a zsiráfok mesterséges táplálásában. MTI/Balázs Attila

    Veszélyeztetett patásnak számít, a természetben kevesebb mint hétszáz egyed él, a világ állatkertjeiben pedig nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon.

Recés zsiráf született a debreceni állatkertben. Már kevesebb, mint 3000 él csak a világban.

Az állatkert keddi közleménye szerint az egyetlen magyarországi recés zsiráfcsalád legújabb tagja június 21-én, éppen a zsiráfok világnapján született. Érkezésével 153-ra nőtt az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében gondozott európai állomány egyedszáma.
    A már a születésekor is több mint 170 centiméter magas nőstény zsiráfborjú a szuahéli eredetű Zahara nevet kapta, amelynek jelentése ragyogás, virág.
    Az állatkert 11 éves nőstényének, Emmának Zahara már a harmadik utódja, korábban 2017 novemberében és 2019 februárjában egy-egy bikaborjúnak adott életet.
    A zsiráfbébit – két bátyjához, Jabarihoz és Daahirhoz hasonlóan – kézből nevelik gondozói. A hórihorgas jövevényt az állatkert látogatói már megcsodálhatják a zsiráfház betekintőjén keresztül.
    Az országban egyedül Debrecenben látható recés zsiráf természetes élőhelyén az egyik legritkább zsiráfalfajnak számít. Az orvvadászat, továbbá az élőhelyük elpusztítása és a katonai konfliktusok miatt ma már csak Szomália, Etiópia és Kenya területén fordulnak elő. A recés zsiráf veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. „A háború sújtotta olyan területeken, mint Észak-Kenyában, Szomáliában, Etiópiában a dél-szudáni határvidéken a zsiráfok gyakorlatilag háborús áldozatok”– mondta Dr. Julian Fennessy, az IUCN zsűri szakcsoportjának társelnöke a BBC-nek. – „Hatalmas termetük miatt már egyetlen állat elejtése is bőséges táplálékot jelent a háborúzó katonáknak és a területen élőknek.”

Ezeket az állatokat az emberek folyamatos pusztítása miatt, hamarosan már csak állatkertekben lehet majd látni, ezért hatalmas siker, minden egyed születése.

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek