Kezdőlap Belföld Koronavírus – Egészségügyi szakdolgozói kamara: ne csak az orvosok bérét emeljék!

Koronavírus – Egészségügyi szakdolgozói kamara: ne csak az orvosok bérét emeljék!

netmed

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) az orvosi bérek emeléséhez illeszkedő és nagyságrendű bérrendezést tart szükségesnek a szakdolgozók körében is.

A MESZK honlapján megjelentett dokumentumban azt írták, a koronavírus-fertőzöttek számának jelentős emelkedése miatt egyre nagyobb fizikai és pszichés terhelés nehezedik kollégáikra, ami már veszélyezteti a beteg- és a dolgozói biztonságot.
A bizonytalan jövőkép rendkívüli feszültségeket okoz a szakdolgozók körében – közölték.
Üdvözlik az orvosbérek emelésére vonatkozó kormányzati támogatást, de szerintük a kormányhatározatban foglalt – 2020 és 2022 közötti időszakra vonatkozó – bérfelzárkóztató programjavaslat nem alkalmas ezen elv megvalósítására. Ez a kormányzati döntés egy 2016-ban megkezdett bérfelzárkóztatási program, amelyet a Covid-járvány napjainkra felülírt.
A kamara azt követeli, hogy a további tárgyalások kiindulási alapja a 2020. november 1-jétől érvényes egészségügyi szakdolgozói illetmény- és bértábla legyen. Egyúttal határozottan kérik, hogy 2021-ben is legyen egy legalább 50 százalékos béremelés, továbbá ez folytatódjon 2022-ben, illetve 2023-ban az orvosi bérrendezés ütemezésével és mértékével megegyező módon.
Prioritásnak tartják a pótlékrendszer felülvizsgálatát és a pótlékalap mielőbbi jelentős emelését (havi 20 ezer forintról legalább 50 ezer forintra). Ez a folyamatos munkarendben dolgozó, közfeladatokat ellátók megbecsülését és a jelentős feladatvállalás elismerését jelentené.
Ugyancsak jogos igénynek nevezik az alapellátásban dolgozó szakdolgozók részéről, hogy az egyszeri illetménykiegészítéshez hasonlóan ők is az egészségügyi bértábla alá tartozzanak.
Mindezek mellett a szakdolgozói kamara szerint kiemelten kell foglalkozni a kórházi kezelést kiváltó otthoni szakápolás, rehabilitáció és hospice területén, valamint a szociális ellátásban foglalkoztatott ápolók, szakápolók, gyógytornászok-fizioterapeuták alkalmazásának, megtartásának kérdésével.

Fottás: MTI

Kép: Shutterstock

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek