Kezdőlap Belföld Koronavírus – Országos tisztifőorvos: a második hullám felfutó szakaszában vagyunk

Koronavírus – Országos tisztifőorvos: a második hullám felfutó szakaszában vagyunk

netmed

A koronavírus-járvány második hullámának felfutó, aktív szakaszában vagyunk, egész Európában nő a fertőzöttek száma – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília ismertette: péntekre 1322-vel nőtt a fertőzöttek száma, és elhunyt 17 idős, krónikus beteg. Továbbra is mindent el kell követni a fertőzés terjedésének megakadályozásáért – hívta fel a figyelmet, és a távolságtartás, maszkhasználat, a higiéniás kézmosás, fertőtlenítés fontosságát hangsúlyozta. Az elhunytak életkora 61 és 96 év között volt, mindegyikük esetében fennállt valamilyen krónikus betegség.  
Európa többi részéhez és az egész világhoz hasonlóan Magyarországon is emelkedik fertőzések száma. Jelentősen emelkedett az esetszám a környező országokban, Szlovákiában, Ukrajnában, Romániában, Horvátországban, Csehországban és Lengyelországban is.
Beszámolt arról, hogy koronavírus-fertőzéssel 740 embert kezelnek kórházban, 47-en szorulnak lélegeztetőgépre.
Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet, hogy az emberek saját maguk is sokat tehetnek egészségük érdekében. A krónikus betegeknek azt ajánlja, hogy folyamatosan gondoskodjanak rendszeresen szedett gyógyszereikről, így csökkenteni lehet annak kockázatát, hogy a fertőzés súlyos formában alakuljon ki. Ezen kívül az immunrendszer erősítésére érdemes vitaminokat – elsősorban D- és C-vitamint – szedni, és nem szabad elfelejtkezni a rendszeres és megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásról sem.
Ismét felhívta a figyelmet az október második felétől elérhető influenza elleni védőoltás fontosságára, mint mondta, a krónikus betegeknek kifejezetten érdemes kérniük az oltást.
Müller Cecília elmondta, az operatív törzs döntése értelmében 33 óvodában és hat iskolában rendeltek el rendkívüli szüntet, 121 osztályban és öt iskolában van digitális tanrend.
Kérdésre válaszolva elmondta, a szociális intézmények és a kórházak saját hatáskörben ellenőrzik a látogatási tilalom betartását, egyelőre nem érkezett a hatóságokhoz ennek megszegésére vonatkozó bejelentés.
A szakember szintén kérdés kapcsán mondta el, hogy a favipiravir hatóanyagú gyógyszer egyelőre kísérleti szerként, klinikai kipróbálás alatt van Magyarországon. “Jellemzően a középsúlyos esetek korai szakában tűnik hatékonynak”.
Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a járvány tavaszi kezdete óta 1234 egészségügyi dolgozó vált koronavírus-pozitívvá, jelenleg 481 aktív pozitív esetről tudnak az ő körükben, ez az aktív betegek 2,23 százaléka.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek