Kezdőlap Belföld Koronavírus – Országos tisztifőorvos: már a háziorvosoknál van az influenza elleni védőoltás

Koronavírus – Országos tisztifőorvos: már a háziorvosoknál van az influenza elleni védőoltás

netmed

Megérkezett a háziorvosi praxisokba és az üzemorvosokhoz az influenza elleni védőoltás – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Müller Cecília arra kérte a koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozókat, hogy éljenek az idén mindenkinek ingyenesen biztosított védőoltás lehetőségével.
A felnőtteknek adható, három komponensű vakcina két A típusú és egy B típusú influenzatörzs ellen nyújt védelmet. Járványként jellemzően az A típusú influenza jelenik meg, a védőoltás tehát kellő védelmet biztosít járvány esetén.
A tisztifőorvos kitért arra: a koronavírus ellen az influenza elleni védőoltás nem ad védelmet, ugyanakkor mindkét vírus “célszerve az alsólégúti traktus”, ezért fontos legalább az egyik ellen védekezni.
Nemcsak a krónikus betegségben szenvedőknek, a munkájuk miatt magas kockázati csoportba tartozóknak is különösen fontos beoltatni magukat. Példaként említette az egészségügyben, a szociális intézményekben dolgozókat, a kormány tisztviselőket, a rendvédelemben és a közlekedésben dolgozókat, akik sok emberrel találkoznak munkájuk során.

Forrás: MTI

Kép: Shutterstock

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek