Kezdőlap Koronavírus Koronavírus – Újraindul az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vakcinájának tesztelése

Koronavírus – Újraindul az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca vakcinájának tesztelése

netmed

Újraindul az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég koronavírus-vakcinájának tesztelési programja, amelyet a héten biztonsági okokból, a teszt egyik résztvevőjének betegsége miatt felfüggesztettek.

Az Oxfordi Egyetem szombat délutáni közleménye szerint a ChAdOx1 nCoV-19 tudományos elnevezésű kísérleti oltóanyag próbája a nagy-britanniai tesztprogram összes helyszínén folytatódik.
Az egyetem tájékoztatása szerint eddig világszerte 18 ezer résztvevő kapott a vakcinából és ilyen kiterjedésű oltóanyag-tesztelések esetén mindig is várható, hogy egyes tesztalanyoknál egészségi problémák jelentkeznek.
A nyilatkozat szerint minden ilyen esetet gondosan meg kell vizsgálni, annak érdekében, hogy meg lehessen ítélni a program biztonságosságát.
Az egyetem tájékoztatása szerint az adott eset hátterének felderítésére indult független vizsgálat befejeződött és a vizsgálatot végző testület, valamint a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) ajánlása alapján a nagy-britanniai tesztprogram újraindul.
Az Oxfordi Egyetem közölte, hogy adatvédelmi okokból nem részletezheti az érintett tesztalany betegségének részleteit.
A tájékoztatás arra sem tér ki, hogy a nagy-britanniai tesztelések mikor kezdődnek újra.
Meg nem erősített sajtóértesülések szerint a tesztprogram érintett résztvevőjénél vírusos gerincvelő-gyulladás tünetei jelentkeztek.
A szakmai körökben ígéretesnek tartott koronavírus-vakcinát az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztették ki és az egyetem megállapodott az AstraZenecával a gyártásról és a forgalmazásról arra az esetre, ha az emberi tesztelés során a koronavírus-vakcina beválik.
Az AstraZeneca vezérigazgatója, Pascal Soriot néhány hete a BBC televíziónak elmondta: a vállalat a brit kormánytól 100 millió egységnyi oltóanyag gyártására kapott megbízást a tesztprogram sikere esetére.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek