Kezdőlap Belföld Magyarország egyik legnagyobb ipari mosógépét helyezte üzembe a Referencia Mosodák Zrt. Szegeden

Magyarország egyik legnagyobb ipari mosógépét helyezte üzembe a Referencia Mosodák Zrt. Szegeden

netmed

Az ország egyik legnagyobb és legmodernebb, kórházi textíliák mosásához használt mosógépét helyezett üzembe a Referencia Mosodák Zrt. Szegeden, az 500 ezer eurót meghaladó beruházásnak köszönhetően nagymértékben csökkentette a mosáshoz használt víz és kemikáliák mennyiségét

Az országos lefedettségű Referencia Mosodák Zrt. Magyarország egyik vezető textiltisztító vállalkozása: kilenc regionális mosodájában több mint nyolcvan kórházi telephelyet szolgál ki.
Muravölgyi Dániel, a vállalat vezérigazgatója hangsúlyozta, a cég elkötelezett a technológiai fejlődés és a környezettudatosság iránt, amivel nem csak üzemeik ökológiai lábnyomát csökkentik, de a dolgozók számára is megkönnyítjük a munkavégzést.
A mosás egyes fázisait – áztatás, mosószeres mosás, öblítés – külön kamrákban, elkülönítve végző csőmosó gépet és a szintén újonnan beszerzett présgépet úgy állították be, hogy óránként 1200 kilogramm ruha tisztítására legyen alkalmas. A 14 méter hosszú, 12 tonna tömegű csőmosógép 60 kilogramm töltetű, egy kiló kórházi textília mosásához csak 3-3,5 liter vizet használ. A régebbi generációjú, akár 20-40 éve Magyarországon működő csőmosógépek 95 százaléka kilogrammonként 10 liter vízzel mos, ezekhez képest az új berendezéssel több mint 50 százalékos vízmegtakarítás érhető el.
A hatékonysághoz nagyban hozzájárul a szintén 60 kilogramm töltetű és 47 bar nyomású présgép is, amely olyan nagy nyomással préseli ki a vizet a kimosott textíliából, hogy azt nem kell szárítani a vasalás előtt. Ez a technológia 20 százalék gőzenergiát, illetve jelentős mennyiségű elektromos-energiát takarít meg azáltal, hogy a szárításhoz nincs szükség gőzre.
A korszerű géppark környezetkímélő, alacsony mosási hőmérsékleten is megfelel az egészségügy higiéniai igényeinek. Távfelügyelettel van ellátva, amivel többek között a mosodából kikerülő textíliák higiéniáját biztosító értékeket – a mosószer adagolást, a hőfokot és a víz pH-értékét – már mosás közben is lehet ellenőrizni.
A szegedi üzem a többi közt a Szegedi Tudományegyetem klinikai központját, a felsőoktatási intézmény kollégiumait és Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ intézményeit szolgálja ki.
A nyilvános cégadatok szerint 487 alkalmazottat foglalkoztató Referencia Mosodák Zrt. tavaly a 2018-asnál másfélszer nagyobb, 3,44 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, a vállalkozás adózott eredménye meghaladta a 124 millió forintot.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek