Kezdőlap Belföld Megkezdődött a 13. Nemzeti Vágta

Megkezdődött a 13. Nemzeti Vágta

netmed

Ünnepélyes megnyitóval, hagyományőrző lovas díszegységek, lovas íjászok felvonulásával, a Hősök emlékkövének megkoszorúzásával és a versenyben részt vevő 72 magyarországi és határon túli település lovasainak ünnepélyes fogadalomtételével megkezdődött szombaton a 13. Nemzet Vágta Budapesten, a Hősök tere körül kialakított különleges pályán.

Lázár Vilmos, a vágta elnöke a Magyar Lovassport Szövetség nevében, Székely Tibor, a vágta főkapitánya pedig a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség nevében az emlékezés koszorúját helyezte el a Hősök emlékkövénél.
Ezt követően tartották a versenyzők ünnepélyes fogadalomtételét. Idén a versenyt a járványhelyzet miatt lelátók és közönség nélkül rendezik meg. Az eseményről ugyanakkor nem maradnak le a lovassportok iránt érdeklődők, a Duna televízió közvetítésekben számol be a futamokról.

Budapest, 2020. október 10. Lovak a Városligetben a 13. Nemzeti Vágta elõtt 2020. október 10-én. MTI/Máthé Zoltán

“A Nemzeti Vágta kezdetektől nemcsak egy lovas verseny, hanem a közösségek ünnepe. Az egymással küzdő csapatok, települések, lovasok által a közösség erejét, azaz egymással szembeni felelősségvállalást helyezte mindig fókuszába” – mondta megnyitó beszédében Székely Tibor, a Nemzeti Vágta főkapitánya.
A Nemzeti Vágta minden évben kiválaszt egy szellemi vezéralakot: idén Andrássy Gyula grófnak, Magyarország egykori miniszterelnökének állít emléket a verseny.
“Andrássy grófot az újrakezdés jelképévé teszi, hogy az 1848-48-es szabadságharc huszártisztjeként mint lázadó nemest Ferenc József császár halálra ítélte és távollétében jelképesen fel is akaszttatta. Andrássy 18 év múlva, 1867-ben mint miniszterelnök korábbi halálra ítélője fejére tette a magyar koronát és Ferenc Józsefet magyar királlyá koronázta. Andrássy Gyula hitte, hogy Magyarország felemelkedésének záloga a béke, a megbocsátás, a régi sérelmek elengedése, a másikban nem az ellenséget, hanem a másként gondolkodót látni. A megnyitón felvonultak különböző hagyományőrző csoportok, a Kassai Lajos Lovasíjász Iskola tagjai és a Győri Ördöglovasok is, akik a kétnapos vágtán külön bemutatót is tartanak.

Budapest, 2020. október 10. Csiki Laura, Szentkirály versenyzõje nyeri Fanni nevû pónijával a kishuszár vágta harmadik elõfutamát a 13. Nemzeti Vágtán a Hõsök terén 2020. október 10-én. MTI/Máthé Zoltán

A délutáni órákban a verseny a kishuszár vágta és a 72 versenyző település előfutamaival veszi kezdetét. A nap a különleges szilvásváradi méneshajtással zárul.
Vasárnap lesznek a további versenyek, a középdöntők, valamint a nemzetközi futam és Nemzeti Vágta döntője.
A kétnapos eseményt a www.mediaklikk.hu oldalon élőben folyamatosan követhetik a nézők, ezen kívül a Duna televízió vasárnap 15 és 17 óra 30 perc között élő közvetítésben számol be a döntőkről.

Forrás: MTI

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek