Kezdőlap Belföld Megnyílt a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Megnyílt a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

netmed

Megnyílt a World Press Photo kiállítás szerdán a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az idei tárlaton 151 sajtófotót láthat a közönség, köztük a magyar Esther Horvath jegesmedvékről készült díjnyertes felvételét.

Révész Tamás, a kiállítás koordinátora a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a Németországban élő Esther Horvath az első magyar nő, aki első díjat kapott a World Press Photo versenyen. Az Egy jegesmedve és bocsa című felvétele a környezet kategóriában lett az első.
A fotó a Polarstern kutatóhajó műszereinek közelében, az Északi-Jeges-tenger közepén kutató tudományos expedíció során készült. A World Press Photo versenyen az utóbbi években mind nagyobb teret kapnak a klímaváltozás problémájának helyes és helytelen kezelési módjairól szóló alkotások.
A tárlatot idén több kísérő kiállítás is kiegészíti. Az egyre népszerűbb online médiát a Digital Storytelling verseny filmjei és multimédiái képviselik, amelyek folyamatos moziélményt nyújtanak dokumentarista filmekkel a kiállítótérből nyíló moziteremben. Tóth József (Füles) PÉLDA-képeim című kiállításán magyar fotográfusokról szóló portrék láthatók.

Budapest, 2020. szeptember 23. Érdeklõdõ a World Press Photo 2020 pályázat nyertes képeibõl rendezett kiállítás sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2020. szeptember 23-án. MTI/Bruzák Noémi

A Next-Image Mobilfotó kiállítás az idei év legjobb, mobillal készült magyar fotóit mutatja be hat meghívott fotóművész alkotásaival együtt. A vírushelyzet miatt csak korlátozott számú látogató tartózkodhat egyszerre a kiállításon, a jegyek az azokon feltüntetett időpontra érvényesek. Az idősávos beosztásban egy órán belül folyamatos haladással maximum 150 fő léphet be.
Az első World Press Photo nemzetközi versenyt holland fotósok szervezték 1955-ben. Azóta a pályázat a világ fotósainak legrangosabb versengésévé vált, amelynek kiállítását évente körülbelül 4 millióan tekintik meg. Az elmúlt két évben a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás világviszonylatban a második leglátogatottabb volt. A világszerte 120 helyszínen bemutatott válogatás Magyarországon október 25-ig látható.

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek