Kezdőlap Belföld Négy afrikai oroszlán született a Nyíregyházi Állatparkban

Négy afrikai oroszlán született a Nyíregyházi Állatparkban

netmed

Két hím és két nőstény afrikai oroszlán (Panthera leo) született a Nyíregyházi Állatparkban, a négyes ikreket pénteken mutatták be a sóstógyógyfürdői látványosságban.

A jelenleg hathetes kölykök vakon, foltos bundával és egyenként körülbelül másfél kilogrammos testsúllyal látták meg a napvilágot, az eddig szépen gyarapodó kicsiket pénteken vizsgálták meg a park állatorvosai. A kölykök oltást kaptak és megmérték súlyukat is: a két hím egyaránt 7,3, a nőstények egyike 5,8, a másik 6,1 kilogrammos.

Nyíregyháza, 2020. október 10. Oroszlánkölykök anyjuk mellett a Nyíregyházi Állatparkban 2020. október 10-én. Az állatkertben két hím és két nõstény afrikai oroszlán (Panthera leo) született. MTI/Balázs Attila

A tápláló anyatejnek köszönhetően szépen gyarapodnak, három-négy hónaposan elkezdik majd kóstolgatni a húst is, ám féléves korukig még az anyatej lesz a fő táplálékuk. A fajra jellemző ivari dimorfizmus miatt az egyelőre egyformán kinéző kölykök közül a hímek pár hónap múlva lesznek megkülönböztethetők lánytestvéreiktől.
 Mivel az oroszlán az egyetlen társas életmódú macskaféle, a nemrég született utódok együtt élnek az anyjukkal, az apjukkal és nagynénjükkel a kifutóban. A hétéves, ivarérett nőstény állatok már itt születtek és unokái a park leghíresebb oroszlánjának, Eleknek, aki alapító tagja volt a SóstóZoo-nak. A kölykök apja, egy tízéves hím Hollandiából érkezett Nyíregyházára 2016-ban.

Nyíregyháza, 2020. október 10. Oroszlánkölykök anyjuk mellett a Nyíregyházi Állatparkban 2020. október 10-én. Az állatkertben két hím és két nõstény afrikai oroszlán (Panthera leo) született. MTI/Balázs Attila

A most született kicsikkel már tizennégy oroszlán él Nyíregyházán, melyekből hat a ritka fehér színváltozathoz tartozik.
Az afrikai oroszlánok fennmaradása a legtöbb helyen biztosítottnak látszik, bár hosszabb távon – élőhelyeik elvesztése miatt – egyedszámuk valószínűleg csak a természetvédelmi területeken tartható fenn.

Forrás: MTI

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek