Kezdőlap Belföld Október 22-től rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat

Október 22-től rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat

netmed

Október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat Budapesten a Puskin moziban és 14 további magyarországi városban; a programban nyolc olyan alkotás szerepel, amelyet akár hónapokkal a hazai mozibemutató előtt láthat a közönség.

Mint írják, ezúttal is a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok – Sundance, Velence, Berlin és Cannes – címeiből állt össze a program. A magyar közönség többek között láthatja az Ezüst Medve-díjas DAU. Natasa című orosz alkotást, a Gunda című filmet, amelynek producere Joaquin Phoenix vagy az idei cannes-i válogatás egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmjét, a Sweatet, amely betekintést ad egy influenszer életébe.
A közlemény szerint a négy Oscar-díjra jelölt A messzi dél vadjai rendezője, Benh Zeitlin az előző film spirituális folytatásaként újabb, képzelet és valóság határán egyensúlyozó történetet tár a közönség elé. A Sundance-ről érkező Wendy-ben a Pán Péter történetét értelmezte át, a felnőtt közönség számára adaptálva.
A programban szerepel Shannon Murphy bemutatkozó rendezése, az Amíg tart a nyár, amely a 77. Velencei Filmfesztiválon debütált. A Berlini Filmfesztiválról négy film is érkezik: Burhan Qurbani rendező mai társadalmi kérdéseket feszegető filmjében újraértelmezte Alfred Döblin 1929-ben megjelent regénye, a Berlin, Alexanderplatz történetét.
A DAU. művészeti projekt során Ilja Hrzsanovszkij rendező az ukrajnai Harkovban egy szinte városnyi díszletben teremtette újra egy 1960-as évekbeli szovjet kutatóintézet és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra mindennapjait. Több mint 400 szereplő, két éven át, a nap 24 órájában élte meghatározott karaktere életét. Az előre kitalált történeteket a szereplők viszonyai alakították. A 700 órányi filmanyagból az első bemutatott játékfilm a DAU. Natasa, amely a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert.
Agnieszka Holland a Berlinalén debütált Sarlatán című filmjében egy végletesen ellentmondásos figura, a milliókat gyógynövényekkel kezelő Jan Mikolásek életét mutatja be, aki a náci megszállás, majd kommunista uralom alá hajtott Csehszlovákiában tevékenykedett. A Gunda című dokumentumfilm, amelynek producere az állatok jogai iránt elkötelezett Oscar-díjas Joaquin Phoenix szintén helyet kapott a programban.
A X. Mozinet Filmnapokra Cannes-ból két film érkezik. A beszéd című francia vígjáték mellett látható lesz a cannes-i válogatás egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmje, a Sweat, amely betekintést nyújt egy influenszer életébe. Sylwia mindent a maximumon pörget, teljes életét az edzőteremben és az online térben éli. A látszólagos tökéletesség felszíne alatt azonban meg nem értettség, elzárkózás, magány és szeretetéhség rejtőzik, amit egy idő után már nem tud elrejteni a külvilág elől – írják a filmről a közleményben.

Forrás: MTI

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek