Kezdőlap Külföld Ötezer éves egyiptomi régészeti leleteket és műtárgyakat állítanak ki Prágában

Ötezer éves egyiptomi régészeti leleteket és műtárgyakat állítanak ki Prágában

netmed

Mintegy 300 rendkívül értékes, többezer éves egyiptomi régészeti leletet és műtárgyat mutat be a Napkirályok című kiállítás, amely hétfőn nyílt meg a prágai Nemzeti Múzeum történelmi épületében.

A részben cseh régészek által az utóbbi évtizedekben Abu-Szír településen kiásott műtárgyak február 7-ig lesznek láthatóak a cseh fővárosban. A szervezők szerint az egyiptomi állam ilyen mennyiségű régészeti művészeti anyagot még sohasem kölcsönzött külföldre, a cseh Nemzeti Múzeum  története egyik legjelentősebb tárlatának tartja a tárlatot.
A Kairótól mintegy 10 kilométerre délre fekvő Abu-Szír az ókori Egyiptomban Memphisz egyik nekropolisza volt. A régészek négy piramis és több templom maradványait tárták fel, alapvetően az V. dinasztia idejéből (Kr.e. 25-24. század). A tárlaton bemutatott műtárgyakat az egyiptomi és a világ nagy múzeumai kölcsönözték Prágába, ezek jelentős részét csehszlovák és cseh régészek találták meg.  
A nagy érdeklődésre számot tartó kiállítást különféle multimédiás programok, tudományos előadások és beszélgetések egészítik ki.
A kiállított tárgyak jelentőségét mutatja az is, hogy biztosításuk több mint félmilliárd koronába (6,75 milliárd forint) került.
Csehszlovák és cseh régészek a 20. század hatvanas éveitől kezdve dolgoznak Abu-Szírben és több értékes felfedezés fűződik a nevükhöz.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek