Kezdőlap egészségügy RIPORT: Függőségeink kezelhetősége

RIPORT: Függőségeink kezelhetősége

netmed

Orsolics Zénót, a 18 év szakmai tapasztalattal rendelkező, függőségkezelő szakembert kérdeztük

Mit gondol miért alakulnak ki függőségek az emberekben?

Ez egy összetett kérdés. Ami összetetté teszi, az maga az ember összetettsége. Hiszen bio pszicho szocio spirituális lények vagyunk. Amikor a függőségekről beszélünk fontos megértenünk, hogy nyilván vannak biológiai tényezők. Ezt úgy hívjuk hogy szenvedélybetegség kialakulására való hajlam vagy kontrollvesztő személyiség. Azonban sokkal nagyobb mértékben szerepet játszik a gyermekkor, az ezekben elszenvedett traumatikus élmények. Ezek feldolgozatlansága a szocializáció, családi minták, szerepek, tanult struktúrák, viselkedésminták. A praxisom során azt tapasztalom hogy

minden szenvedélybetegség mögött valamilyen hiánytünet áll.

Ez leggyakrabban a szülő gyermek kapcsolatban, a szeretet az elfogadás hiányában keresendő. Így megállapíthatjuk hogy azért tapasztaljuk azt, hogy egyre többen függőséggel küzdenek – legyen az kémiai vagy viselkedésbeli addikció – mert a világ mentálisan rossz irányba változik. A gyors felszínes kommunikáció, az új trendbeli családmodellek, a válások nagy száma, az apa nélküli társadalom, mind mind nagy mentális károkat okoznak, amelyben az egyén felnőve, sérüléseire a boldogságkeresést választja válaszul.

Lehet teljesen függőségmentesen élni?

Úgy gondolom hogy nem mindenki szenvedélybeteg, nem mindenki rabja a függőségének. Természetesen meg lehet találni a megfelelő egyensúlyt az életben. Bár sokszor csak egy hajszál választja el a szenvedélyes embert és a szenvedélybeteget. Előbbi a szenvedélyes ember egészen addig még példa is lehet mások számára, amíg nem mutatkozik kár a szociális kapcsolataiban, a saját egészségében és a környezetében. Onnantól a szenvedély egy betegség, amikor átterjed. A normalitás határán és az egyén elveszti a kontrollt.

Melyik függőségről könnyebb és melyikről nehezebb leszokni?

Nagyon nehéz meghatározni ezt, hiszen mindannyian mások vagyunk, más családi háttérből, más erőforrásokkal és kompetenciákkal rendelkezünk. Mindenkinek van egy választott szere, amelyet a legjobban szeret, amely a megnyugvást a gyógyulást vagy éppen a kreativitást adja számára. Így mindenkinek arról nehéz leszokni, amely a tökéletes válasz az ő problémájára. Magyarországon jellegzetes minták a negyvenes férfiak esetében az alkohol és kokain fogyasztása. A középkorú nők alkohol illetve gyógyszer fogyasztása, serdülőkorban pedig a marihuána fogyasztása. Sőt már az is megfigyelhető, hogy 30 as férfiaknál a szerencsejáték függőség is felütötte a fejét. Hazánkban mindenképp első helyen az alkohol és a cigaretta áll.

Milyen függőségek kezelésére specializálódott?

Úgy gondolom hogy a függőségek kivétel nélkül egy tőről fakadnak, ezekben lehet kémiai pl. alkohol, nikotin, illegális kábítószerek és a legális drogok. A másik nagy halmaz pedig a viselkedésbeli függőségek, mint például a szerencsejáték, az online játékfüggőség, a telefonfüggőség, közösségi oldalak vagy éppen a munkamánia vagy valamely kényszeres viselkedés. Mindegyiknek nagyon hasonló a mechanizmusa. Amikor az egyén egyre többet használ, kialakul a tolerancia a szervezetben vagy a pszichében hasonló a sóvárgás és az elvonási tünetek is, a szégyen és a bűntudat érzése is hasonlóképpen megjelenik. Ezért a kezelés, a terápia is nagyon hasonló minden esetben.

A köztudatban az él, hogy a különböző szerek másként fejtik ki hatásukat, pl. azt mondják valakire, hogy „ Ez már teljesen szétkokózta az agyát!” Melyik szerek okozhatnak maradandó károsodást?

Úgy is osztályozhatjuk a kábítószereket, hogy klasszikus és új típusú. Itt arra gondolok, hogy vannak illegális kábítószerek, amelyeknek múltja van, hiszen több mint 50 éve ismerjük ezeket a szereket. Ilyen például a heroin, kokain, a marihuána. Ezeket hagyományos kábítószerek hívjuk, de jó tíz évvel ezelőtt megjelentek a piacon az úgynevezett dizájner drogok, azaz az új típusú pszichoaktív szerek. Ezek a kábítószerek rendkívül olcsók és könnyen beszerezhetőek. Hetente változnak, változik a kémiai összetételük és így nehezen nyomon követhetőek. Ez okán lehet azt állítani, hogy az ebbe a halmazba tartozó kábítószerek a legártalmasabbak a szervezetre, az idegrendszerre és a pszichére. A helyzetet az bonyolítja, hogy minden szervezet, minden ember más és más. Ezért van az hogy valaki 100 éves koráig él és végül nem májelégtelenségben hal meg, és van olyan is, aki ötvenévesen belehal az alkohol fogyasztásba, mert a szervezete nem bírja.

Ha valaki felkeresi Ön, mire számítson, milyen lépéseket tesznek majd a gyógyulás útján?

Én jelenleg addiktológiai konzultációval foglalkozom ambuláns módon, ez azt jelenti hogy heti rendszerességgel találkozom ügyfeleimmel, akik eljárnak hozzám. Általánosságban elmondható hogy 8-10 alkalom elegendő szokott lenni a tartós változáshoz. A konzultációk tulajdonképpen beszélgetések, amelyek hozzá segítik az ügyfeleimet, hogy tartósan változtassanak az életükön. Nekem az a dolgom, hogy jó kérdéseket, visszajelzéseket fogalmazzak meg számukra. Előnyöm, hogy én is szenvedélybeteg voltam. Keresztülmentem mindazon, amin ők, így a hitelesség és az empátia a segítségemre vannak. Ezen kívül 20 éve foglalkozom függőséggel, mondhatni nagyon sokféle élethelyzettel találkoztam már. Akinek ez kevésnek bizonyul, azokat orvoshoz irányítom, gyógyszeres támogatásra vagy akár bentlakásos rehabilitációt ajánlok.

Köszönjük szépen a válaszokat!

http://fuggosegkezeles.hu/
https://www.facebook.com/orsolicszeno

.

0 hozzászólás
3

Kapcsolódó cikkek