Kezdőlap Szabad gondolkodás A „sötét triád” személyiségek

A „sötét triád” személyiségek

netmed
Folyékony intelligencia – az egyén problémamegoldó készsége, az a képesség, hogyan tud megérteni és hasznosítani új információkat, hogyan old meg absztrakt problémákat újszerű feladathelyzetekben – összefüggésben állhat a „sötét triádnak” nevezett  személyiség sötét részével, amit sötét triádnak hívnak.
Alapvetően etikátlanul viselkednek: az önző, manipulatív és félrevezető taktikáikat a „cél szentesíti az eszközt” szellemében alkalmazzák. Opportunisták, amennyiben minden helyzetben csakis a célravezető, előnyökkel járó stratégiákat választják. Általában hideg fejjel döntenek, és távol tartják magukat a társas kapcsolatokkal járó zűrzavaros érzelmek világától.
Evolúciós pszichológusok úgy vallják, minden cselekedetünk a reproduktivitásunkat szolgálja, azaz, hogy az egyed továbbörökíthesse génjeit a következő generációban. Valószínűleg a saját érdek mértéktelen szem előtt tartása már korábban is jövedelmező stratégia volt, ezért maradhatott fenn ez a mintázat. Azt viszont mindenképpen le kell szögeznünk, hogy nem egy hosszú távú stratégiáról van szó, mivel egy sötét triádba tartozó személlyel kellemetlen együtt élni, hiszen az ilyen ember képtelen az intimitás kialakítására, az érzelmek felismerésére és viszonzására, és az empátiára.
Folyt.
Forrás:
0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek