Kezdőlap Belföld Szijjártó: magyar cégek százmillió dolláros beruházásokat hajtanak végre Laoszban az új megállapodás értelmében

Szijjártó: magyar cégek százmillió dolláros beruházásokat hajtanak végre Laoszban az új megállapodás értelmében

netmed

Magyarország és Laosz megállapodott abban, hogy újabb kötött segélyhitellel indít programot, amelynek értelmében magyar cégek 100 millió dollárért beruházásokat hajtanak végre a délkelet-ázsiai országban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Vientiánban tartott sajtótájékoztatóján, miután tárgyalt Kommaszit Szaleumxay laoszi külügyminiszterrel.

Közölte, Magyarország konzuli képviseletet nyit pénteken Vientiánban.
A tárcavezető kétoldalú tárgyalásokat folytatott a laoszi fővárosban, tárgyalt Sziszulit Thonglun miniszterelnökkel is.
A külügyminiszteri sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az új programban a beruházások három területen folynak: magyar cégek kórházakat fognak építeni, fejleszteni fogják a laoszi nemzeti statisztikai rendszert, és digitalizálni fogják a postai szolgáltatásokat. Mivel Laosz komoly vízgazdálkodási kihívásokkal küzd, ezért Magyarország ezen a területen is támogatást nyújt, bekapcsolódik az árvizekkel leginkább sújtott tartomány árvízvédelmi szakembereinek képzésébe.
A két ország külügyminisztere négy év alatt már tizedszer találkozott egymással, ami Szijjártó Péter szerint világosan mutatja, hogy Magyarország milyen fontosságot tulajdonít az együttműködésnek Laosszal.

Vientián, 2020. szeptember 11. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Sziszulit Thonglun laoszi miniszterelnök (j) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója Vientiánban 2020. szeptember 11-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás

Felhívta a figyelmet arra, hogy magyar cégek az elmúlt években nagyon fontos szerepet játszottak a laoszi mezőgazdaság, vízgazdálkodás és elektronikus közigazgatás fejlesztésében, és jelenleg 160 millió dollár értékű beruházást hajtanak végre az országban: 35 millió dollárért építenek állattenyésztő telepeket, 100 millió dollárért modernizálják a főváros szennyvízhálózatát, és 25 millió dollárért fejlesztik jelenleg a laoszi népességnyilvántartó rendszert.

Vientián, 2020. szeptember 11. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Kommaszit Szaleumxay laoszi külügyminiszter találkozója Vientiánban 2020. szeptember 11-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás

A cél az, hogy minél több magyar vállalat jusson piaci lehetőségekhez Laoszban, aminek három feltétele van. A pénzügyi feltétel adott, az Eximbank finanszírozza a magyar cégek beruházásait Laoszban. A jogi feltétel is adott lesz, miután megállapodás született a beruházásvédelmi tárgyalások megindításáról. “A harmadik feltétel pedig mától lesz adott, hiszen a mai napon megnyitjuk Magyarország konzuli képviseletét Vientiánban, tehát személyes jelenléte lesz Magyarországnak itt, Laoszban” – mondta Szijjártó Péter.

Vientián, 2020. szeptember 11. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Kommaszit Szaleumxay laoszi külügyminiszter találkozója Vientiánban 2020. szeptember 11-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás

Fontos kapocs a két ország között a kétoldalú ösztöndíj-megállapodás, amelynek értelmében évente száz laoszi hallgató tanulhat Magyarországon. Megállapodtak pénteken abban, hogy Magyarország agrár- és környezetvédelmi szakon is várja a laoszi hallgatókat.

Forrás: MTI

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek