Kezdőlap Belföld Természetes vízmegtartó megoldással alkalmazkodik Bátya a klímaváltozáshoz

Természetes vízmegtartó megoldással alkalmazkodik Bátya a klímaváltozáshoz

netmed

Természetes vízmegtartó megoldással alkalmazkodik a klímaváltozáshoz a Bács-Kiskun megyei Bátya – mondta a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára

Dukai Miklós az után nyilatkozott, hogy bejárást tartott Az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerősítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében című LIFE-MICACC projekt újabb helyszínén.
A 2017-ben indított LIFE-MICACC projekt célja, hogy a klímaváltozás hatásainak leginkább kitett magyar települések természetes és hatékony módon, vízmegtartással alkalmazkodhassanak az egyre gyakoribbá váló aszályokhoz és villámárvizekhez, a klímaváltozás hatásaihoz.
A projektben részt vevő öt magyarországi településnek – Bátyának, Püspökszilágynak, Ruzsának, Rákócziújfalunak és Tiszatarjánnak – különböznek a táji adottságaik, így a 2020 nyarára elkészült beruházások más településeknek is jó gyakorlatként szolgálhatnak.

Bátya, 2020. október 8. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára (k) beszél, mellette Farkas Viktor Mátyás, a WWF Magyarország Alapítvány éghajlatvédelmi szakértõje (b) és Fekete Csaba, Bátya polgármestere a mesterségesen kialakított vizesélõhelyrõl tartott sajtótájékoztatón a Bács-Kiskun megyei Bátyán 2020. október 8-án. A vizesélõhely az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerõsítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében címû LIFE-MICACC projekt újabb helyszíne. A településen, amely természetes vízmegtartó megoldással alkalmazkodik a klímaváltozáshoz, a hirtelen lezúduló nagy esõk, majd a hosszú, száraz idõszakok váltakozása jelent problémát, amit a csapadékvíz tárolásával próbálnak kezelni: egy régi kubikos gödröt mélyítettek ki, s oda vezették az esõvizet, az így létrejött tóba halakat telepítettek, a körülötte kialakult zsombékos területre pedig õshonos fákat ültettek. MTI/Ujvári Sándor

Püspökszilágyon a hegy- és dombvidékekre jellemző villámárvizek jelentenek veszélyt az épített környezetre, Rákócziújfaluban a belvíz és az aszály okoz károkat a gazdálkodóknak, a Homokhátságon fekvő Ruzsa évtizedek óta küzd a vízhiánnyal és a talajvízszint folyamatos süllyedésével, Tiszatarjánban pedig a hullámtéri vizes élőhelyek száradása és az özönnövények terjedése jelzik a környezeti változást.

Bátya, 2020. október 8. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára (b) és Fekete Csaba, Bátya polgármestere megtekinti a mesterségesen kialakított vizesélõhelyet, az önkormányzatok integráló és koordináló szerepének megerõsítése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében címû LIFE-MICACC projekt újabb helyszínét a Bács-Kiskun megyei Bátyán 2020. október 8-án. A településen, amely természetes vízmegtartó megoldással alkalmazkodik a klímaváltozáshoz, a hirtelen lezúduló nagy esõk, majd a hosszú, száraz idõszakok váltakozása jelent problémát, amit a csapadékvíz tárolásával próbálnak kezelni: egy régi kubikos gödröt mélyítettek ki, s oda vezették az esõvizet, az így létrejött tóba halakat telepítettek, a körülötte kialakult zsombékos területre pedig õshonos fákat ültettek. MTI/Ujvári Sándor

Bátyán a hirtelen lezúduló nagy esők, majd a hosszú, száraz időszakok váltakozása jelent problémát, amelyet a csapadékvíz tárolásával próbálnak kezelni: egy régi kubikos gödröt mélyítettek ki, és oda vezették az esővizet. Az így létrejött tóba halakat telepítettek, a körülötte kialakult zsombékos területre pedig őshonos fákat ültettek.
Ezzel a természetes vízmegtartó megoldással alkalmazkodik Bátya a klímaváltozáshoz, ráadásul – fűzte hozzá – a tó és az azt körülölelő terület rekreációs célokra is használható.  
A 2021-ig tartó projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg mintegy egymilliárd forintból.

Forrás: MTI

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek