Kezdőlap Belföld Tiltakozási hullám indult a következő tanévre vonatkozó járványügyi protokoll ellen

Tiltakozási hullám indult a következő tanévre vonatkozó járványügyi protokoll ellen

netmed

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közlemény szerint a minisztérium az operatív törzzsel, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK) együttműködve állította össze az Oktatási Hivatal segítségével valamennyi óvoda, iskola részére eljuttatott, a 2020/2021-es tanév kezdésére és lebonyolítására vonatkozó részletes intézkedési tervet.
    A terv mintegy tizenegy témakörben és hetven pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit. A protokoll részletes útmutatást ad a tanévkezdéshez szükséges takarításra és fertőtlenítésre, amelyhez a szükséges fertőtlenítőszereket az Állami Egészségügyi Ellátóközpont minden intézménynek biztosítja.
    A protokoll kitér továbbá a kézmosás, a távolságtartás, a maszkviselés iskolán belüli szabályaira, a rendezvények megszervezésére, az étkeztetésre, valamint az egészségügyi szempontból biztonságos környezet kialakítására.
    Külön fejezet foglalkozik a kollégiumi elhelyezésre vonatkozó speciális szabályokkal. Ezzel kapcsolatban kiemelték, hogy a külföldről hazatérő kollégiumi tanulók esetében az érintettek tesztelését az állam térítésmentesen biztosítja.
    Az intézkedési terv értelmében, ha valamelyik köznevelési intézményt közvetlenül érintő megbetegedés történik, az Emmi és az NNK a területi népegészségügyi hatósággal közösen megvizsgálja, hogy milyen intézkedés szükséges az adott intézményben.
    Egyedi, intézményre vonatkozó döntést az operatív törzs hozhat, amelynek egyik formája lehet a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelése. A további népegészségügyi döntéseket a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az érintett szervezetek hozzák meg és hajtják végre.
    A közlemény szerint a protokoll módosításig vagy visszavonásig marad érvényben, bevezetéséről és alkalmazásáról az intézményvezető köteles gondoskodni, a fenntartó feladata pedig a megvalósítást ellenőrizni. A protokollt a járványügyi helyzet alakulásától függően, a tapasztalatok figyelembevételével lehet módosítani, arról az intézmények részletes tájékoztatást kapnak.

Az EMMI közleményét felháborodás fogadta a pedagógusok között. A PDSZ azonnal tiltakozását fejezte ki, többek között a betarthatatlan intézkedések miatt.

Egy harminc fős osztályban egyszerűen NEM lehet 1,5 méteres távolságot tartani. Országszerte alig vannak olyan tantermek, ahol ezeket a szabályokat be lehetne tartani. Hasonló a helyzet az óvodákban is: a legtöbb óvodában az ágyakat egymástól kb. 5-30 cm távolságra tudják csak elhelyezni. A csoportbontás pedig lehetetlen, lévén gyerek nem maradhat ellátatlanul. 

Nem érthető, hogy koncerteket és hasonló rendezvényeket a járványügy miatt nem lehet megszervezni, addig tömegeket indulnak majd az iskolákba. Az orvosi rendelőkbe egyesével engedik csak be az embereket, és sokan a tűző napon állnak sorban, míg a gyerekek meg szeptemberben beözönlenek az iskolába, ahol rengeteg veszélyeztetett korú pedagógus tanít.

Az intézkedési tervvel vélhetően a kormány elsődleges célja az volt, hogy kiskorú gyerekek ne maradjanak otthon a szüleikkel, mert a kieső munkaerő és bevételek hiányát nem bírná el a gazdaság. Bővebben a tiltakozásról:

0 hozzászólás
1

Kapcsolódó cikkek