Kezdőlap Belföld Tisztul a Balaton vize

Tisztul a Balaton vize

netmed

A NASA és az amerikai Stanford Egyetem felmérése alapján nagy mértékű javulás állt be a víz minőségében.

Nagyszabású kutatás keretén belül vizsgálták a világ tavainak vízét, a kutatást a NASA és az amerikai Stanford Egyetem kezdte el, Landsat műholdfelvételeken vizsgálták a vízminőséget. Az eredmény globálisan nagyon elkeserítő a napjainkban kialakult mértéktelen környezetszennyezés miatt, viszont akadt kiemelkedően pozitív példa is, a Balaton vízminősége nagymértékű javulást mutat!

A vizsgálatot 6 kontinensre terjesztették ki, a Föld szinte minden pontján nagyító alá vették az álló vizeket, hogy megállapítsák, milyen mértékben változott az évek alatt vizeiknek a minősége. Próbálták úgy kiválasztani a vizsgálati egységeket, hogy azok minél inkább különbözzenek egymástól, így tényleg egy valós képet kaphassunk a világunkban zajló folyamatokról, így figyelembe vették, hogy minél jobban különbözzenek a fizikai körülmények, a földrajzi szélesség és az emberi beavatkozás mértéke is. Végül 33 ország 71 tavát vizsgálták meg, melyek 100 négyzetkilométernél nagyobbak. 28 év 32000 nyári felvételét elemezték a kutatás során, az 1984–2012 közötti időszakot vizsgálták. 

A kutatás során az erős infravörös sugárzást keresték, azt is elmondták, hogy miért: mivel a fitoplankton virágzásakor megnő a klorofill koncentrációja, a klorofill a kék és a vörös hullámhosszakat elnyeli, a közeli infravörös sugárzást (és a zöldet) viszont visszaveri. Az intenzív algavirágzás idején tehát az infravörös felvételeken erős infravörös visszaverés látható.

Az algavirágzás 71 tó közül 48-nál (68%) növekedett. Hogy miért probléma ez? Az algásodás növekedése negatív hatással van az nemcsak az ivóvízellátásra, a turizmusra, hanem mezőgazdaságra, valamint a halászatra is. Csak az Egyesült Államokban évi négymilliárd dollárra becsülik az algavirágzás okozta károkat. De az algásodás a vízi élőlényekre is hatással lehet, valamint az emberi szervezetre is. És hogy mi okozza ezt? Napjaink mértéktelen szennyezése!

Azonban a Balaton kivétel ezek alól, az itt tapasztalt eredmények kirívóan jók a magyar tengernél. A vizsgált 71 tó közül ugyanis csupán 6-nál tapasztalta javulást a kutatók az algahelyzetben és vízminőségben tekintetében, ebből az egyik a Balaton. A műholdfelvételek tartós javulást mutatnak a Balaton vízminőségében, ami főleg az illetékesek komoly erőfeszítésének köszönhető a vízbe kerülő szennyező tápanyagok mennyiségének csökkenése. Valamint az sem elhanyagolható jelenség, hogy a vízhőmérséklet sem emelkedett sokat. 

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek