Kezdőlap Belföld Trianon 100 – Kosztolányi-kiállítás nyílt a PIM-ben

Trianon 100 – Kosztolányi-kiállítás nyílt a PIM-ben

netmed

Rendhagyó módon egyetlen irodalmi mű világán keresztül mutatja be a száz évvel ezelőtti időszakot a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100 című, keddtől látogatható időszaki kiállítása.

“Trianon tanulsága, hogy a nemzet még az országnál is fontosabb” – hangsúlyozta a kiállítás hétfő esti megnyitóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy Kosztolányi nemzedékének és azóta minden nemzedéknek birkóznia kell Trianon kérdésével. “Ez a kiállítás alkalom arra, hogy szembenézzünk a múlttal, leltározzuk a jelent és a jövőbe tekintsünk”.
Sokféle megközelítés létezik annak megmutatására, ami az országgal történt, a szikár számoktól a szubjektív visszaemlékezésekig – mondta a miniszter, hozzátéve: a PIM egy művet és íróját hívja segítségül, hogy beszéljen a forradalmak koráról, “mikor a háborús veszteség és összeomlás után egy eleve kudarcra ítélt társadalmi kísérlet hagyta meghalni Szent István ezeresztendős országát”.

Budapest, 2020. szeptember 21. Az Édes Anna/Kosztolányi – Trianon 100 címû idõszaki kiállítás a megnyitó napján a fõvárosi Petõfi Irodalmi Múzeumban (PIM) 2020. szeptember 21-én. MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely felidézte, hogy a trianoni nemzedéket, amelyhez Kosztolányi is tartozott, elvágták otthonától, családjától, gyermekkorától; és ez a katasztrófa száz évvel ezelőtt az egész magyarság életében jelen volt: minden harmadik magyar az ország határain kívül rekedt.  “Trianon mindenkinek személyes ügy volt, a veszteség nagysága teremtett identitást” – fogalmazott, hozzáfűzve azonban, hogy a térség geopolitikai újrarendezése nem csak Magyarországnak hozott nyomorúságot.
A 20. században egy nemzet igazsága a legkevésbé sem könnyítette meg a megmaradást, a magyarság mégis túl tudott élni, mert igaza volt.
Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója azt emelte ki, hogy “egyes könyvek többek, mint könyvek”, Trianon centenáriumán pedig a PIM egy ilyen regényt, az Édes Annát választotta kiállítása témájának.
Azt, hogy ez a könyv milyen többlettel bír, mit mutat fel, azt megmutatja a kiállítás.
A tárlatot megnyitó Száraz Miklós György író Kosztolányit és regényét méltatva kiemelte: “milyen szerencsések vagyunk, hogy van nekünk ő és van az ő Édes Annája”.
Trianon megemészthetetlen, elfogadhatatlan ma is – hangsúlyozta Száraz Miklós György, emlékeztetve ugyanakkor arra is, hogy az irodalom segítségével meg tud elevenedni a múlt, és a történelem sem csak száraz adathalmaz.
A 2021. szeptember 30-ig látogatható kiállítás kurátora Parádi Andrea, látványtervezője pedig Széki András volt; a digitális installáció a Kiégő Izzók munkája.

Forrás: MTI

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek