Kezdőlap Belföld Tüntetésekkel telik a nap

Tüntetésekkel telik a nap

netmed

A járvány miatt idén jóval kevesebb program lesz október 23-án, de a hagyományos zászlófelvonás nem maradt el és két tüntetés is lesz. Hadházy Ákosék a Kunigunda útján dudálnak, az SZFE-sek a rakparton vonulnak.

„Helyezzük blokád alá a hazugságokat. Csináljunk meg egy békés blokádot az igazságért” – felkiáltással vonul Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők az MTVA óbudai épülete elé. „Meg kell mutatnunk a hatalomnak azt, hogy nem vagyunk hajlandóak egy olyan országban élni, ahol az embereknek nem lehet hangjuk” – fogalmazott az eseményt beharangozó videóban Szél. „Most kell eljönni, most kell kinyilvánítani, hogy elegünk van a propagandából, elegünk van az agymosásból, és tisztességes játékszabályokat akarunk a 2022-es választásokra elérni” – mondta Hadházy. Eredetileg hagyományos tüntetést terveztek, később azonban az egyre durvább járványügyi adatok miatt autós tüntetés lett, de az eseménynél azt írják, a bicikliseket és gyalogosokat sem küldik haza. „Ez egy bejelentett demonstráció, amit a rendőrség tudomásul vett” – fogalmaznak a szervezők.  A kezdeményezés mögül a DK, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Momentum, és a Párbeszéd is kihátrált pár napja, az ATV-nek azt mondták, a járványhelyzet miatt nem vesznek részt a blokádban, és aznap inkább az SZFE-sek ügyét helyezik előtérbe. A mostani tiltakozásnak külön aktualitást ad, hogy a hét elején nyújtotta be az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága az MTVA jövő évi költségvetését. 2021-ben közel 118 milliárd forintot kap a közmédia, 22 milliárddal többet, mint az idei évre.

Az egyetemi autonómiáért vonulnak az SZFE-sek 16 órától

Demonstrációt szerveznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói is. „Várunk mindenkit, aki szeretné kifejezni aggodalmát a közelmúltban hazánkban veszélybe került egyetemes értékekért – ezek közül csak egy az autonóm felsőoktatás” – írják a Facebook-eseménynél. Azt kérik, hogy mindenki csak magánemberként vegyen részt a rendezvényen, elhatárolódnak a pártpolitikától. 16 órakor a Műegyetem rakparton lesz a gyülekező „ahol 1956. október 23-án az egyetemisták megmozdultak azért, amiben hittek”.  Innen a Szabadság hídon át egészen az Urániáig sétálnak. Útközben megállnak a Március 15-e téren, és fáklyákat gyújtanak, majd az útvonal utolsó szakaszát némán tervezik megtenni. 18 órakor az Uránia előtt az SZFE-s hallgatók megemlékezése várja a menetet. Kilenc egyetem, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének és a Magyar Szakszervezetek Szövetségének képviselője mond beszédet, valamint egy szimfonikus- és egy ötvenhattagú cigányzenekar lép fel. Legutóbb hétfőn, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete előtt tartottak demonstrációt az SZFE hallgatói, ismert színészek, rendezők olvasták fel a hallgatóknak küldött támogatói leveleket.

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek