Kezdőlap Belföld Vállald fel a maszkod! Leszállíthatják a BKK járatairól a maszk nélkül utazókat!

Vállald fel a maszkod! Leszállíthatják a BKK járatairól a maszk nélkül utazókat!

netmed

Kötelező a maszk vagy kendő a fővárosi közösségi közlekedési járatokon

Mivel a koronavírus jelentette veszély nem múlt el, az utasoknak továbbra is kötelező maszkkal, esetleg kendővel, sállal eltakarniuk az arcukat a közlekedési járatokon és a megállókban is.
    A maszk használatát elsősorban az ellenőrök, valamint a metróbejáratoknál lévő utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha kell, felhívják az utasok figyelmet a szabály betartására.
    Aki ezt figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az az utazási feltételek szerint kizárható a szolgáltatásból!
    Az ellenőröknek is kötelező a maszkviselet; ha valaki közülük bizonyíthatóan nem tartja be az egészségvédelmi előírásokat, azzal szemben a BKK „munkajogi következményeket léptet életbe”.
Ugyanakkor a járművezetőknek nem kell maszkot viselniük, mert legtöbbjük zárt fülkében ül, ami megfelelő fizikai védelmet nyújt a vírussal szemben.

A környező országokban már fokozatosan nő az új megbetegedések száma, ezért is fontos a további fegyelmezett védekezés. A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. A szennyvízvizsgálatok által előrejelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi megelőző szabályok betartásával. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok a 32. héten Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében. Ezen adatok alapján az új megbetegedések száma is előre láthatóan növekedni fog. Ez a növekedés állítható meg a maszk viselésével és a távolságtartási szabályok betartásával.

A felmérések szerint folyamatosan csökken a maszkviselési készség az emberekben, mert a járvány első hulláma kedvezően alakult hazánkban. Ebből kifolyólag erősödnek azok a hangok, aki összeesküvés elméletet sejtenek a korlátozások mögött. Olaszországban és spanyolországban, ahol a vírus rengeteg áldozatot szedett, már alig maradt konteó-hívő.

Fontos kiemelni, ha a maszkviseléssel és a távolságtartási szabályok betartásával valóban meggátolható/csökkenthető a megbetegedések száma és van rá esély, hogy ezzel hazánkban ne kerüljön sor újabb karanténhelyzetre és a gazdaság leállására – akkor ez mindenkinek a közös érdeke!

0 hozzászólás
1

Kapcsolódó cikkek