Kezdőlap Belföld Visszaadták a családnak a sülysápi II. világháborús katonasírban talált gyűrűt

Visszaadták a családnak a sülysápi II. világháborús katonasírban talált gyűrűt

netmed

Felkutatta a Sülysáp határában a II. világháború idején elesett katona családját, és szerdán visszaadta nekik az ottani sírban talált arany gyűrűt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum.

Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka az átadás előtt elmondta: sülysápi helytörténeti kutatóktól kapták az információt, hogy a falu határában az egyik szántóföldön a második világháború alatt katonákat temettek el jelöletlen sírba. A sír nyári feltárása során három holttestet találtak, egyiküknél egy arany karikagyűrű volt, amelybe az “Esztike 1942” feliratot vésték.

Budapest, 2020. szeptember 30. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka átadja Nagy Endre 1944-ben, Sülysáp határában hõsi halált halt ejtõernyõs tizedes megtalált arany jegygyûrûjét lányának, Nagy Jolán Eszternek a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében 2020. szeptember 30-án. MTI/Kovács Tamás


Mivel a katonáknál nem volt semmilyen irat, amelynek alapján azonosítani lehetett volna őket, a múzeum a Facebookon kért segítséget az Eszter nevű nő megtalálásához. Afelhívást látva jelentkezett a család, így derült ki, hogy a gyűrű Nagy Endre Istváné volt. A gyűrűt szerdán adta át a főigazgató Nagy Endre István lányának, Nagy Imréné Nagy Jolánnak.

Forrás: MTI

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek