Kezdőlap Belföld Koronavírus – MNB: célzottan folytatódik a hiteltörlesztési moratórium

Koronavírus – MNB: célzottan folytatódik a hiteltörlesztési moratórium

netmed

A legkiszolgáltatottabb emberek esetében hosszabbodik meg fél évvel a hiteltörlesztési moratórium, mert a kezdeti szakaszban is inkább a sérülékenyebb csoportok éltek a lehetőséggel – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője hétfőn.

Binder István elmondta: a moratórium bevezetésének köszönhetően 2000 milliárd forint maradt a lakosságnál.
A szóvivő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ismertette: az MNB korábban felszólította a bankokat, hogy a bankszámlaadatok alapján monitorozzák ügyfeleiket, hogy lássák, milyen helyzetben vannak.
Körülbelül 160-240 ezer család került nagyon sérülékeny helyzetbe, nekik mentőöv lehet a moratórium meghosszabbítása.
Hozzátette: tavasszal körülbelül 60 ezer vállalkozás vette igénybe a moratóriumot, a nehéz helyzetbe került cégek pedig, ha jelzik a banknak, élhetnek a hosszabbítással.
Binder István közölte: tavasszal Európa döntő részén moratóriumot hirdettek, sok országban pedig meg is hosszabbították azt. Orbán Viktor miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy automatikusan meghosszabbítják a moratóriumot a gyermeket nevelő családoknál – függetlenül attól, hány gyermeket nevelnek -, a nyugdíjasoknál, a munkanélkülieknél és a közfoglalkoztatottaknál. A vállalkozásoknak viszont be kell jelenteniük, ha élni szeretnének a hosszabbítás lehetőségével.

Forrás: MTI

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek