Kezdőlap Belföld Budapest Maraton – Tízezer résztvevőt várnak a kétnapos fesztiválra

Budapest Maraton – Tízezer résztvevőt várnak a kétnapos fesztiválra

netmed

A megszokott időpontban, szombaton és vasárnap rendezi meg a Budapest Sportiroda (BSI) a 35. SPAR Budapest Maraton Fesztivált, amely egyben a klasszikus táv országos bajnoksága lesz.

“Idén a szokásos létszám harmadára számíthattunk. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy akik eljönnek, azok ugyanolyan széles mosollyal érnek célba és nekik a verseny ugyanazt fogja adni, mint az elmúlt években” – utalt a koronavírus-járvány miatti helyzetre Kocsis Árpád versenyigazgató a BSI tájékoztatása szerint.
Magyarország legnagyobb szabadidősport rendezvényén a harmadház is komoly indulói létszámot, mintegy 10 000 résztvevőt jelent. A nevezések alapján az ország 730 településéről érkeznek indulók, akik 11 szám közül választhatnak.

Budapest, 2020. október 11. A 35. Spar Budapest Maraton résztvevõi a Friedrich Born rakparton 2020. október 11-én. MTI/Mónus Márton

Az első nap elsősorban a családoké a Lágymányosi Campus környékén. Ekkor kerül sor az 500 méteres családi futásra és a 4×2 kilométeres váltófutásra is, illetve a gyaloglásra vágyók sem maradnak kihívás nélkül. Ugyanakkor egyéniben is rendeznek versenyeket szombaton, amikor 10 kilométeren, 5 kilométeren és 2,3 kilométeren hirdetnek győztest.
A 42,195 kilométeres fő szám startját vasárnap reggel 9.00-kor lövik el a Pázmány Péter sétányról. A távot egyéniben, párban és négyfős váltóban lehet teljesíteni. A maratonistákhoz bekapcsolódnak majd a 30 kilométeres futás résztvevői is.
A BSI által “Európa egyik legszebb és leglátványosabb” útvonalaként jellemzett pálya a Duna két partján vezet, át az Alagúton és a Margitszigeten.

Budapest, 2020. október 11. A férfiak versenyének gyõztese, Csere Gáspár a 35. Spar Budapest Maratonon 2020. október 11-én. Csere Gáspár 2:17:43-as idõvel ért célba. MTI/Mónus Márton

A sportiroda adatai alapján több mint 700 olyan futó lesz a vasárnapi startnál, aki először vág neki a maratonnak, köztük a korábbi világklasszis kézilabdázó, Nagy László is, aki tavaly a félmaratont teljesítette. Ugyancsak maratont fut Erdély Mátyás, az Oscar díjas Saul fia című film Kossuth-díjas operatőre.
A BSI külön jelezte, hogy maradéktalanul betartják a hatóságok által előírt, illetve javasolt egészségügyi óvintézkedéseket, így biztosítva a résztvevők, illetve a szurkolók egészségét. Mint írták, a rajtszámokat a nevezők csak tünetmentességükére vonatkozó felelősségvállalási nyilatkozat aláírásával vehetik át. A helyszíni versenyközpontba a belépés előtt mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét. Szintén előírás, hogy a versenyközpontba és a rajtzónákba kizárólag maszkban léphetnek be a futók.
A szokásoktól eltérő lesz a futamok rajta is, mivel az indulók néhány száz fős csoportokban vághatnak neki az adott távnak.
Mindezeken túl a helyszínen kézfertőtlenítő pontokat helyeznek ki és a szervezők rendszeresen fertőtlenítik majd a résztvevők által használt tereket, eszközöket.

Forrás: MTI

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek