Kezdőlap Belföld Új otthont kaptak fogyatékossággal élők Gödön

Új otthont kaptak fogyatékossággal élők Gödön

netmed

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében új otthont kapott Gödön 12, többszörösen fogyatékossággal élő rászoruló, aki a közelben működő, 200 embert ellátó, zsúfolt intézményből költözhetett a lakóházból átalakított, kényelmes elhelyezést biztosító épületbe.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára a csütörtöki átadás alkalmából elmondta, a kormány EU-s forrásból és költségvetési keretből 24 milliárd forintot fordít az 50 főnél több rászorulónak ellátást nyújtó intézmények korszerűsítésére, illetve a családiasabb körülmények megteremtésére. Összesen 100 ilyen intézmény működik az országban, és 13 ezer halmozottan fogyatékossággal élő emberek ellátásáról gondoskodnak. Az úgynevezett kiváltási program célja, hogy az ilyen nehéz sorsú emberek életfeltételei javulhassanak, hogy a nagy intézményeket kiváltva korszerűbb otthonokba költözhessenek, a megfelelő támogatást is biztosítva az önálló életbe.

Göd, 2020. szeptember 3. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete (b), Morva Emília, a szeretetszolgálat közép-magyarországi régióvezetõje (b2) és Kozma Imre, a szervezet elnöke a Magyar Máltai Szeretetszolgálat új gödi otthonának átadásán 2020. szeptember 3-án. A lakóházból átalakított épületbe tizenkét fogyatékossággal élõ rászoruló költözhetett. MTI/Bruzák Noémi

Először az Orbán-kormány volt az, amelyik leszámolt a szocializmus évtizedei alatt beágyazódott örökséggel, hogy a fogyatékkal élő embereket a települések szélén található intézményekben helyezik el.  A kormány célja, hogy erősítse a társadalom befogadóképességét, a korábbi nézetekkel ellentétben az érintetteknek nem a társadalomtól fizikailag is távol álló, falakkal elzárt intézeteiben kellene élnie, hanem a közösségben.
 Morva Emília, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közép-magyarországi régiójának vezetője elmondta, a korszerűtlen, a mai igényeknek már nem megfelelő feltételeket nyújtó gödi anyaintézmény tehermentesítésére Gödön és a környező településeken a szeretetszolgálat hat házat vásárolt meg, ahová fokozatosan 80 rászoruló költözhet majd. Ezek egyike a most átadott, kényelmes otthont adó épület. A kormány ennek a kiváltási programnak a megvalósítására kétmilliárd forintot adott a szeretetszolgálat részére. A részben felszabaduló anyaintézetben szolgáltatási centrumot rendeznek be a fogyatékos emberek életvitelének megkönnyítésére.
 Az átadási ünnepségen részt vett Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. Az új otthont Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke adta át és szentelte meg.

Forrás: MTI

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek