Kezdőlap Belföld Liget Budapest – A projekt támogatottságáról vitázott a zuglói polgármester és a miniszteri biztos

Liget Budapest – A projekt támogatottságáról vitázott a zuglói polgármester és a miniszteri biztos

netmed

A Liget-projekt támogatottságáról vitázott Budapest XIV. kerületének polgármestere és a Városliget fejlesztéséért felelős miniszteri biztos csütörtökön a Városligetnél.

Horváth Csaba (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) Niedermüller Péterrel (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP), a VII. kerület polgármesterével és Temesvári Szilviával, a VI. kerület párbeszédes alpolgármesterével tartott – az MSZP Facebook-oldalán is követhető – sajtótájékoztatót, amelyen megjelent Baán László, a Városliget fejlesztéséért és a Magyar Állami Operaház beruházásaiért felelős miniszteri biztos is.
Horváth Csaba azt mondta, a Városligetet nem lehet használni, jelenleg átjárhatatlan, ezért a három érintett kerület vezetője levélben fordult Fürjes Balázshoz, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárához a kordonok mihamarabbi elbontása érdekében.
Az elmúlt tíz hónapban a főváros új vezetése egyértelművé tette, hogy a Városligetnek közparkként kell megújulnia, a kormánynak tudomásul kell vennie, hogy semmilyen új épület nem épülhet ott.
Niedermüller Péter megjegyezte, a beruházásból egy sor dolgot már nem lehet visszacsinálni, ezért a levélben kompromisszumos megoldást javasolnak, a Városliget új, ésszerű koncepció mentén történő megújítását.
Temesvári Szilvia szerint a fővárosnak azért is szüksége lenne minél nagyobb zöldterületre, hogy a klímaváltozás hatásait ellensúlyozni tudja. Szerinte még a kormánypárti szavazók 80 százaléka is azt mondja, hogy a Liget beépítése bűn.
Az ezt követően szót kapó Baán László azt ígérte, hogy egy-két hónapon belül elbontják a kordonokat, miután elkészül egy kutyás élménypark, és megújul a kis botanikus kert.
A kormány olyan, megújított Ligetet szeretne, ahol több a zöldfelület és többet ad a kilátogatóknak, mint korábban, szerinte ami eddig elkészült a felújításból, az ilyen.
A miniszteri biztos beszélt arról is, hogy amikor a közvélemény-kutatások során megmutatták a megkérdezetteknek, hogy mi hová épül, hogy több lesz a zöldfelület és nem csak riogatták őket, akkor a budapestiek 70, az ország lakosságának pedig 80 százaléka támogatta a Liget-projektet.
Horváth Csaba reagálásában azt mondta, nem ígéretek kellenek, hanem bizonyíték, hiszen hétéves folyamatról van szó. Folyamatosan azt a látszatot akarják kelteni, hogy nő a zöldfelület, de valójában nem nő . Ha végre békét szeretnénk, akkor “el kell takarodnia ezeknek a kordonoknak innen, minden építési szándékkal együtt”. Azt szeretné, hogy ha nem lenne építőipari munkás a Városligetben egy éven belül.
Baán László válaszában nyilvános vitára hívta a Liget megújításáról a zuglói polgármestert, aki azt mondta, bármikor rendelkezésére áll. Horváth Csaba még hozzátette, a Liget-felújítást a budapestiek az első pillanattól az utolsóig ellenezték, velük arról nem konzultáltak, mert a fővárost nem olyan, tisztességes polgármester vezette, aki a budapestieket képviselte volna, hanem olyan, aki “behajolt a kormány érdekeinek”.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek