Kezdőlap Belföld Több mint 100 ezer kismama szeretne visszatérni a munkaerőpiacra

Több mint 100 ezer kismama szeretne visszatérni a munkaerőpiacra

netmed

Ha a munkavégzés feltételei számukra megfelelőek lennének, a kismamák 28 százaléka vállalna munkát

A Babadirect Kft. 4200 kismama megkérdezésével készült kutatásából kiderült, hogy elvárásaik között az otthonról végezhető tevékenység és kellően rugalmas munkaidő szerepel.

Bayer Péter, a Babadirect Kft. ügyvezető igazgatója rámutatott: a karantén alatt gyorsan teret nyert a távmunka, ezért szakmai körökben ismét feltámadt a remény, hogy ez a 100 ezer emberből álló munkaerő piaci tartalék végre mozgósíthatóvá válik.
    Optimizmusra ad okot, hogy a felmérés szerint a kismamák meglepően sok időt töltenek önképzéssel. A dolgozni vágyó nők 60 százaléka aktívan foglalkozik önképzéssel. Legtöbbet, napi 1,8, illetve 1,7 órát azok, akik szakmunkásként, vagy 8 általánost végeztek, némileg kevesebbet, 1,5, illetve 1,4 órát az érettségizettek, illetve a főiskolát/egyetemet végzettek. Hozzátették, ezek az arányok leképezik a piaci elvárásokat, különösen azt, ami a távmunkában történő foglalkoztathatóságot illeti.
    Ugyanakkor a dolgozni vágyó több mint 100 ezer kismamánál nagyobb munkaerő piaci tartalékot feltételezni ebben a csoportban túlzás lenne. A felmérésből – amely nem reprezentatív – ugyanis az is kiderül, hogy a nem dolgozó kismamák több mint fele nem is szándékozik munkát vállalni.
    A felmérés szerint a legfeljebb 5 éves gyereket nevelő kismamák 21 százaléka dolgozott a járvány vége felé: 13 százalékuk bejárt dolgozni, 8 százalékuk pedig távmunkában végezte el a munkahelyi feladatait.
    A Babadirect Kft. 2019. végén jött létre, a vállalkozás online platformot működtet a kismamák oktatására, segítésére, támogatására.

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek