Kezdőlap Belföld Nébih: Magyarországon több mint 300 ezer tonna élelmiszert pazarolnak el az emberek évente

Nébih: Magyarországon több mint 300 ezer tonna élelmiszert pazarolnak el az emberek évente

netmed

Magyarországon az emberek évente több mint 300 ezer tonna élelmiszert pazarolnak el, a veszteség pénzben kifejezett értéke meghaladja a 170 milliárd forintot, ami egy-egy emberre vetítve 18 000 forint; az élelmiszerpazarlás környezetvédelmi, gazdasági és erkölcsi probléma is – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

A közlemény szerint az ENSZ 1979-ban magyar javaslatra nyilvánította október 16-át az élelmezés világnapjává, az idén 41. alkalommal megtartott esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az éhezés felszámolására, és összefogásra ösztönözzön.
Bár a probléma elsősorban a fejlődő országokat érinti, a fejlett országokban is számos olyan rászoruló él, akinek az élelmezését állami, önkormányzati, egyházi és civil szervezetek látják el.

Budapest, 2020. október 16. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület élelmiszeripari partnerei által felajánlott élelmiszer-adományokat szállító konvoj halad az élelmezési világnap alkalmából az Andrássy úton, Budapesten 2020. október 16-án. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezõgazdasági Szervezete (FAO) és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közös szervezésû, 15. alkalommal megrendezett akciójának célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmezési világnap kapcsán az egészséges táplálkozás és az élelmiszerpazarlás kihívásaira. MTI/Balogh Zoltán

Az élelmiszeriparban és az élelmiszerkereskedelemben képződő feleslegek is e karitatív szervezetek segítségével jutnak el a nélkülözőkhöz.
Ezzel szemben az emberek otthonaiban képződő élelmiszerfelesleg a szemetesben végzi. Az Európai Unió többi országához hasonlóan Magyarországon is ez teszi ki az élelmiszerveszteség legnagyobb hányadát. A Nébih a háztartási élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében 2016-ban indította el a Maradék nélkül programját.

Forrás: MTI

Kép: Shutterstock

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek