Kezdőlap Szabad gondolkodás A megújuló hadviselés: „egy mindenkiért, mindenki saját magáért!” Trianonia

A megújuló hadviselés: „egy mindenkiért, mindenki saját magáért!” Trianonia

netmed

Trianon 100. évfordulója közeledtével minden érdekelt félben felmerül a kérdés – van jelentősége magának a békeszerződésnek, mi legyen a megoldás a vele járó problémákra. Dr. Csabai Attila szabad gondolkodó megfogalmazásában: nem valószínű, hogy idén kaphatunk elégséges választ bármilyen Trianon-iát érintő kérdéskörben. Lehet szavazás, kibeszélő est, országok együttműködéséből fakadó szónoklat, pénzügyi konstrukció, befolyásolási tervezet, összefogás, politikától, társadalmaktól, felső hatalmaktól származó, a „cél szentesíti az eszközt”  Machiavellista módszer működésében bízó tömegek fellépése, akkor sem fog változás bekövetkezni. Így nem. Nem kívánom azt látszatni, hogy akár lazán vagy tiszteletlenül venném a történelmi csapást, ám önálló véleményem alapján, az amerikai akció-film sorozat, az Ocean 11, Ocean 12, Ocean 13 című részeiben főszereplő csapat, egy-két hónapon belül bármikor teljesítené a 100. éve „elvárt” produktumot. 
Tudunk-e egészséges társadalmi és nemzeti öntudattal részt venni a jövő Közép-Európájában.


Itt az ideje, hogy ne viták, ne a történelem homályosítása, ne szájhagyomány útján terjedő misztika, ne a vallások utasításából származó, nyomás hatással legyen bármilyen negatív befolyásként, a részes társadalmak (gyűlölet szított) megmozdulásában. 2020 évében járunk, rengeteg fejlesztés, tudástár, kutatási eredmény, új tapasztalatok ismeretével gazdagodtunk, amelyek által jóval szélesebb látókörrel rendelkezünk. Előbbiek támogató  hatását felhasználva, a tisztuló felfogásunk átgondoláshoz vezetett.A történelemnek és hagyományoknak tanító szerepének bölcs hasznosítása komoly segítséget nyújt a részes felek közös szempontjaira befolyással.A kapcsolódások azonos keretpontjaiból kiindulva kezdődhet a nemzetépítés, a társadalmak békés együttélése.  Trianon-ia ok-okozati összefüggéseivel ritkán foglalkoznak, az adott évek történelmi megemlékezésének időpontjain bújnak elő a régi emlékek, politikai megmozdulások, a harag, a düh, a gyász kifejezése indulatok formájában.


Elsősorban az emberek egymás közötti – politikamentes – párbeszéde hozna pozitív változást, a modern kori polgári felfogás, együtt a hagyomány és kultúra érték teremtésével, az áhított mindennapokat garantálná. Nemzetek tisztességes együttélése szabad utat kínálna a fejlődésnek, az életminőség javulásához. Nos, akkor gondolkodjunk…

0 hozzászólás
0

Kapcsolódó cikkek