Kezdőlap Pszichológia Kik az igazi barátaink?

Kik az igazi barátaink?

netmed

A barátságok nagy próbatétele

Egyre több postot találunk a Facebookon olyan emberektől, akik csalódtak a barátaikban és ezt egy idézetes képpel tudatják a nagyvilággal. Mivel ezek nem csak csalódott szerelmes tinédzserek bejegyzései, felvetődik a kérdés: mi történik most a világban?

Feltételezhetjük, hogy a barátokban való csalódás nem új keletű dolog, csupán a facebook segítségével értesülünk többet ismerőseink életéből? Vagy valóban növekvőben van a csalódási tendencia? Vélhetően mindkettő igaz. A válási statisztikákat figyelve, a hűtlenség nem csupán a férfi-női párkapcsolatokat érinti, hanem a barátságokat is.

Jackie Robinson volt az első afroamerikai, aki a profi baseball-ligában játszhatott. Szinte minden stadionban sértegetésnek és bántalmazásnak volt kitéve. Amikor egyszer hazai pályán hibázott, a szurkolók azonnal ellene fordultak és üvöltve szidni kezdték. Ekkor csapattársa Pee Wee Reese odafutott mellé, karját a vállára tette. A lelátó néhány másodpercen belül elcsendesedett. Évekkel később, mikor Robinsont beválasztották a baseballhírességek csarnokába, azt mondta Reese mentette meg aznap a karrierjét!

Sok bölcs mondás kering az igazi barátságról és újra meg újra beigazolódik:

Amikor jól megy sorunk, sokan vannak mellettünk,
de csak a nehézségek közepette tudjuk meg,
kik az igazi barátaink.

Rendkívül illusztris példákat láthatunk ebből a „sztárok” világából. Példának okáért megnézhetjük a korábbi valóságshow szereplőket, akik megrészegülve a körülöttük lévő felhajtásból elhiszik magukról, hogy „senkikből” valódi produktum nélkül hirtelen Valakik lettek! Aztán a pár hónapos hírnév végén, csökken az érdeklődés, elmaradnak a felkérések, az új barátok is köddé vállnak. „Sok barát olyan, mint a napóra: csak azokban az órákban működnek, amikor rád süt a nap.” Victor Hugo

Barát vagy sorstárs?

Bizonyára mindenkivel megtörténik, hogy munkahely-váltáskor, vagy éppen költözéskor elveszíti a barátai egy részét. Ez egy természetes folyamat. Azokról akikről azt hisszük, hogy a barátaink, kiderül, hogy csak sorstársaink voltak. Ha a sorsunk változik (akár jobb körülmények közé kerülünk) lassan elvesznek mellőlünk.

Van, hogy csak a közös érdeklődési kör az alapja egy barátságnak. Szomorú látni, amikor a barátnőkből álló társaság szétszakad, mert az egyik gyermeket szül, míg a többiek nem. Egy idő után már nem keresik, elmaradnak a hívások és már a közös összejöveteleikre sem hívják el. Miért? Mert egy kismamát természetszerűleg csak a gyermeke foglalkoztatja, más életszakaszba lépett és így valljuk be: tényleg nehéz vele bármi másról is beszélni, mint a gyerek-témáról. Furcsa mód ilyenkor valójában a többi barátnő rekesztődik ki, még ha ezt a kismama másképp is éli meg. A fordítottja is igaz. Már minden barátnőnek gyerek született, de egyvalaki még az igazira vár, bulizik, keresi a társát, miközben magányba süllyed az élete. Sajnálatos helyzetek ezek, ha azonban egy-egy kapcsolat ilyen élethelyzetbeli különbséggel mégis tovább folytatódik, az igazi barátságnak tekinthető! A jó hír, hogy mindig lesznek új barátok!

Fogadjuk el, hogy az utunk néha szétválik és nem kell, hogy minden barátság örökké tartson. De ha fontos nekünk egy-egy baráti kapcsolat megőrzése, akkor tegyünk érte.

A barátok elhagyása

Sok esetben a barátok „cserbenhagyása” indokolt is lehet! Döbbenetes egocentrizmus kezd el uralkodni a világban.

„Egyre többen tekintik csupán statisztának az embereket! Az ÉLET nagy filmjében csakis az Övék a főszerep,
mindenki más csak mellékszereplő, mások élete
nem számít, mert a vászon csakis az Övék!”

kt

Ha valaki így gondolkodik és nem érti meg, hogy a barátság egy kétirányú utca, az idővel elkerülhetetlenül egyedül marad. A barátok nem azért vannak, hogy minden csak rólunk szóljon.

Hogyan tehetünk szert igazi barátokra?

A Bibliában Jézus nem csak a tanítványainak, de a barátainak is tartotta tanítványait. Tudta, hogy Péter el fogja árulni őt, mégis kegyelmével erősítette meg már előre: „ha majd megtérsz, erősítsd a testvéreidet!” (Lukács 22:32)

Igazi barátokra akkor számíthatunk, ha mi is igazi barátokká válunk! Ha úgy gondolja valaki, hogy szüksége van egy igazi barátra, akkor egy arra méltó személynek legyen ő az igazi barátja! Így alakíthatunk ki tartós és igazi baráti kapcsolatokat.

„Örökké barátok leszünk, ugye Micimackó?” – kérdezte Malacka.
„Még annál is tovább!” – felelte Micimackó.

0 hozzászólás
3

Kapcsolódó cikkek